Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Yksittäisiä sinilevähavaintoja sisävesillä (Kaakkois-Suomi)


Kesäkuun kolmannella viikolla Kaakkois-Suomen järviltä on tullut yksittäisiä havaintoja sinilevästä. Itäisen Suomenlahden rannikkovesiltä sinileväesiintymistä ei toistaiseksi ole havaintoja, mutta paikoitellen veden pinnalla on edelleen ollut männyn siitepölyä.

Viikoittaisista vakioseurantapaikoista sinilevää on ollut vain Lappeenrannan Sunisenselällä, läntisellä Pien-Saimaalla, jossa levää on viime viikon tapaan havaittu vähäinen määrä. Yleisöilmoituksen mukaan sinilevää oli hippusina vedessä ja kertyminä rantavedessä myös Lappeenrannan Kanavansuulla ja Saimaan kanavan alkupään alueella. Kymenlaakson puolella toistaiseksi ainoa sinilevähavainto on Lappalanjärveltä Kouvolasta. Kouvolan kaupungin ympäristöpalveluiden uimarantakierroksen yhteydessä oli havaittu avovedessä hippusina esiintyvää levää rantavedessä ainakin Särkkien alueella. Paikoitellen veden pinnalla esiintyy edelleen kellertävää männyn siitepölyä.

Pintavesien lämpötila Kaakkois-Suomen sisävesillä on noin 16–19 astetta, mutta tuulen aiheuttaman sekoittumisen seurauksena se voi paikallisesti olla viileämpää. Suomenlahden avomerialueella pintavesi on 12–14 asteista. Kaakkois-Suomen rannikon suojaisilla lahtialueilla vesi voi kuitenkin olla tätä lämpimämpää.

Levätilanne Kaakkois-Suomen alueella ei merkittävästi poikkea tavanomaisesta. Lämmin alkukesä on hieman aikaistanut ensimmäisiä sisävesien sinilevähavaintoja. Tyypillisesti ensimmäiset havainnot tehdään juhannusviikolla. Itäisen Suomenlahden rannikolla ei ole odotettavissa sinilevähaittoja – ainakaan parin lähiviikon aikana.

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta ja pintavesien lämpötilasta löytyvät Järviwiki/Meriwiki-verkkopalvelusta. Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Havaintojen ilmoittamiseen voi käyttää myös Havaintolähetti-verkkosovellusta (www.jarviwiki.fi/havaintolahetti), joka on suunniteltu käytettäväksi erityisesti kosketusnäyttöisillä laitteilla. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen.

Verkossa:

Järviwiki:

www.syke.fi:

www.ymparisto.fi:

 

Lisätietoja
Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296


Alueellista tietoa