Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Biokaasu puhuttaa ja innostaa Varsinais-Suomessa! (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Juuri alkanut Biokaasua Varsinais-Suomessa -seminaari on kerännyt valtion Virastotalon auditorion lähes täyteen biokaasusta kiinnostuneita. Järjestäjät Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Varsinais-Suomen liitto pyrkivät tilaisuudella edistämään Varsinais-Suomen irtaantumista fossiilitaloudesta ja kehittämään Varsinais-Suomesta kiertotalouden edelläkävijäaluetta.

Tilaisuuden avauspuheenvuoroissa Varsinais-Suomen liiton maakuntavaltuuston puheenjohtaja Pekka Myllymäki ja Baltic Sea Action Groupin perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin toivat esille kuinka tärkeää on edistää biokaasun tuotantoa Varsinais-Suomen alueella. Puheenvuorojen fokuksessa oli nimenomaan maatila ja tilatason energiaratkaisut.

Pekka Myllymäki käytti päivän ensimmäisen puheenvuoron otsikolla Biokaasu on tulevaisuuden bisnestä.  

- Olemme olleet riippuvaisia maankuoreen pakkautuneesta fossiilisesta energiasta. Nyt tarvitaan talouden irtikytkentä fossiilisesta varannosta. Tulevaisuuden maatilan täytyy ensin tuottaa energiansa ja sitten vasta ruokatuotantonsa, kannusti Myllymäki.  Hän tähdensi vielä, että tässä asiassa ei olla suinkaan todellisuudesta irrallaan, vaan paremminkin viime tingassa tulossa mukaan välttämättömään kehitykseen. Tulevaisuudessa voidaan myös esimerkiksi kaavoituksen lähtökohdaksi ottaa energiantuotanto ko. alueella.

Ilkka Herlin esitteli Paraisilla sijaitsevan Kuitian kartanon (Qvidja) suunnitelmia toimia ravinteiden kierrätyksen ja hiiltä sitovan, päästöttömän ruuantuotannon kokeilutilana. Tilalla tullaan tuottamaan bioenergialla niin rakennusten lämpö ja sähkö kuin autojen ja maatalouskoneiden polttoaine sekä orgaaniset lannoitteet. Tilalle rakennetaan biokaasulaitos pihatto-karjasuojien yhteyteen. Torjunta-aineita ei käytetä ja myös luomu-status on jatkossa harkinnassa.

- Luonnon monimuotoisuus maan päällä ja alla pääasia, ja hiilen sitominen maahan on keino pysäyttää ilmastonmuutosta, painotti Herlin. Monipuolinen eläinkanta tilalla oleellista, samoin säännöllinen ja laaja maaperäanalysointi ja päästöjen mittaus.

Iltapäivän aikana seminaarissa keskitytään käytännön kokemuksiin ja onnistuneisiin ratkaisuihin biokaasulaitosten toiminnassa. Seminaari kestää klo 15 saakka.


Lisätietoja:

Koordinaattori Sanna Tikander, 0295 023 019

Erityisasiantuntija Elsi Kauppinen, 0295 023 018


Alueellista tietoa