- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2016
Evijärvellä testataan uuttaa säännöstelytapaa (Pohjalaismaakunnat)
Evijärvellä testataan uutta säännöstelytapaa, jossa Kaarenhaaran säännöstelypadon luukut ohjautuvat automaattisesti Suomen ympäristökeskuksen vesistömallien mukautetun laskennan perusteella. Laskenta huomioi mm. Lappajärvestä tulevan virtaaman, ennustetut sateet, säännöstelyluvan määräykset ja Evijärvelle asetetut tavoitekorkeudet. Evijärvi on ensimmäinen järvi Suomessa, jossa mukautuva laskenta on otettu käyttöön. Evijärven uusi säännöstelytapa otettiin koekäyttöön keväällä, kun Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus automatisoi Evijärven Kaarenhaaran säännöstelypadon ja pato saatiin kaukokäytön piiriin.
Evijärven uuden säännöstelyn koekäytön aikana on selvinnyt, että Kaarenhaaran padon virtaamatiedot poikkeavat alapuolisen Kattilakosken ja yläpuolisen Hanhikosken virtaamatiedoista. Tämän vuoksi koekäyttö keskeytettiin heinäkuussa ja Kaarenhaaran padolla on sen jälkeen tehty tarkentavia virtausmittauksia. Kun virtaamatiedot ja niiden perusteella tehtävä purkautumiskäyrä on korjattu, jatketaan nyt koekäyttöä.
Myös Ähtävänjoen hyydeongelmien hoitoon etsitään uusia ratkaisuja. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on teettänyt selvityksen toimenpiteistä, joilla Evijärven alapuolisella jokiosuudella voitaisiin vähentää hyyderäjäytyksiä. Tällaisia toimia ovat mm. paikallissuojaukset, hyydepuomit ja säännöstely. Ensi vuonna on tarkoitus tehdä tarkempi suunnitelma ainakin paikallissuojauksista.
Ähtävänjoen säännöstelylle ovat tänä vuonna aiheuttaneet haasteita runsaat sateet. Järvikohtaisesti tilanne on ollut seuraava:
Alajärven vesipinta on pysynyt lähes koko kesän ja syksyn ajan tavoitellulla korkeusvälillä eli noin 0-10 cm säännöstelyn ylärajan alapuolella. Koskenvarren voimalaitoksella tehtiin kunnostustöitä heinä-syyskuussa ja vesi juoksutettiin tällöin vanhaa jokiuomaa pitkin. Kunnostustyö on nyt valmistunut.
Lappajärvi oli keväällä syksyn ja kevään sateiden seurauksena noin 25 cm kesäajan tavoitevyöhykkeen yläpuolelle, mikä vaikeutti kevään kylvötöitä alueella. Sateinen sää ja Lappajärven korkea vedenpinta haittasivat maanviljelyä myös kesän aikana. Syyskuun alkupuolella Lappajärven pinta laski tavoitevyöhykkeelle ja on pysynyt siellä siitä lähtien. Lappajärvestä pyritään juoksuttamaan syksyn aikana mahdollisimman paljon, jotta juoksutusta Ähtävänjoessa olisi varaa pienentää alkutalven hyydeongelmien aikana.
Myös Evijärvellä korkea vesipinta aiheutti alkuvuonna viljelijöille ongelmia. Ähtävänjoen säännöstelyryhmässä sovittiinkin tällä viikolla, että kevään kylvöaikana pyritään jatkossa siihen, ettei vesipinta nousisi tason N60 +61,80 m yläpuolelle.
Luodon-Öjanjärven vedenpinta on pysynyt lähes koko vuoden säännöstelyrajojen N60 +0,10 m - +0,20 m sisällä ja kalaportit ovat olleet auki koko ajan. Ainoastaan elokuussa vedenpinta ylitti säännöstelyrajan kolmesti johtuen meriveden äkillisestä noususta.
Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
- Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
- Ryhmäpäällikkö Tommi Mäki, puh. 0295 027 882
- www.twitter.com/tulvatpohjanmaa
- Julkaisupäivä
- 28.10.2016