- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2015
Sinilevätilanne jatkuu rauhallisena (Pohjois-Savon ELY-keskus)
Sinilevätilanne jatkui viikolla 24 ajankohtaan nähden tavanomaisen rauhallisena, eikä sinilevää havaittu yhdelläkään valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikalla Pohjois-Savossa. Pintavesien lämpötila on Kallaveden Itkonniemellä ja Pielaveden Säviällä pysytellyt hieman pitkän ajan keskiarvoa matalampana, mikä saattaa osaltaan vaikuttaa sinilevien vähäisyyteen.
Sinilevien sijaan Kallavedeltä väliltä Jännevirta - Kuopion edusta saatiin muutamia yleisöilmoituksia poikkeuksellisen runsaista, laskeneen vedenpinnan paljastamista rihmaleväesiintymistä rantakivillä. Levälajin/-suvun tarkkaa määritystä mikroskopoimalla ei ole vielä tehty, mutta kyseessä on todennäköisesti ajankohdalle tyypillinen Ulothrix-suvun viherlevä, joka keväisin muodostaa vyöhykkeitä vesistöjen rannoille. Ulothrix ei ole ihmisille suoranaisesti haitallinen levä, mutta saattaa välillisesti aiheuttaa vaaratilanteita tekemällä rantakalliot liukkaiksi. Levän esiintymispaikoilla kannattaakin kiinnittää huomiota varovaisuuteen liikuttaessa rantakivillä ja -kallioilla. Ulothrix-suvun lajit eivät menesty runsasravinteisissa vesissä, ja ilmentävät siten yleensä vesistön hyvää tilaa. Ulothrix-levän takia ei siis ole syytä huolestua myöskään vesien rehevöitymisestä.
Viherleväkasvustoa Kallaveden rannnalla. Kuva Patrick Hublin.
Pohjois-Savon ELY-keskus seuraa kesä-syyskuussa alueensa järvien sinilevätilannetta 23 havaintopaikalla yhteistyössä kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa.
Pohjois-Savon ELY-keskus tiedottaa alueensa levätilanteesta noin kerran kuukaudessa kesäkuun alusta leväkauden loppuun asti. Tiedotteet voi tilata omaan sähköpostiin tiedotepalvelusta.
Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Levävahti on älypuhelimiin ladattava sovellus, jonka avulla voi tarkkailla päivittyvää levätilannetta ja lisätä omia havaintoja ja kuvia Järviwikiin.
- Kansalaisten levähavainnot (jarviwiki.fi)
- Levävahti (järviwiki.fi)
Lisätietoja
Harjoittelija Mira Latva, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 050 3961 902, mira.latva(at)ely-keskus.fi
Hydrobiologi Antti Kanninen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 801, antti.kanninen(at)ely-keskus.fi
- Julkaisupäivä
- 11.6.2015