Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Uudenmaan ELY-keskuksen irtisanomisia pystyttiin vähentämään, muutostuesta hyviä tuloksia (Uudenmaan ELY-keskus)

Syyskuussa 2014 käynnistyneet ELY-keskusten ja työ- ja elinkeinoministeriön yt-neuvottelut on saatu päätökseen Uudenmaan ELY-keskuksessa

Tammikuussa 2015 valtakunnallisten neuvottelujen päättyessä arvioitiin, että ELY-keskusten 33 miljoonan säästötarpeesta toteutetaan suurin osa luonnollisella poistumalla, pääosin eläköitymisen kautta. Vajaa kolmannes säästöistä arvioitiin tuolloin toteutettavan irtisanomisilla ja loput muilla säästötoimilla. Jatkoneuvotteluissa irtisanottavien määrää pystyttiin tästä vielä vähentämään muutostuen laajamittaisella käyttöönotolla sekä muilla säästötoimilla.

Irtisanottavien henkilöiden määrä on Uudenmaan ELY-keskuksessa kuusi kappaletta.

Henkilöstölle uusia mahdollisuuksia muutostuen avulla

ELY-keskuksissa on käytössä hyvän työnantajapolitiikan mukaisesti kattava muutostukipaketti, jonka keinoin henkilöstöstä huolehditaan vaikeassa tilanteessa. Tukena on myös TEM-konsernin erityisosaaminen työelämän muutostilanteiden hoitamisesta.

ELY-keskuksia ohjaavat ministeriöt ja virastot sekä ELY-keskukset ja TE-toimistot ovat sitoutuneet irtisanomisuhan alla olevan henkilöstön uudelleensijoittamiseen. Lisäksi käytössä on muun muassa 1+1-malli, jossa nykyinen työnantaja maksaa ensimmäisen vuoden palkan, kun uusi työnantaja sitoutuu palkkaamaan henkilön vähintään vastaavaksi ajaksi. Irtisanoutumiskorvauksena on mahdollista saada maksimissaan vuoden palkka. Henkilöstölle on räätälöity myös erityinen yrittäjyyteen kannustava 'virkamiehestä yrittäjäksi' -valmennusohjelma.

- Meillä Uudenmaan ELYssä irtisanoutumiskorvauksen on ottanut yhdeksän henkilöä ja 1+1 mahdollisuutta on käyttänyt hyväkseen kaksi henkilöä. Nämä toimet ovat edesauttaneet siihen, että irtisanottavien määrä on vähentynyt alkuperäisestä, kommentoi ylijohtaja Rita Piirainen.

Toiminnan ja tehtävien uudistamisella turvataan ELY-palvelut kaikilla alueilla

ELY-keskuksissa ja rakennerahastotoiminnassa on käynnistetty muutos, jolla rakennetaan ketterämpää ja Suomen kilpailukykyä parantavaa hallintoa.  Säästöjen toteuttamisessa etsitään edelleen uusia keinoja tuottaa palveluita tehokkaasti ja asiakasystävällisesti. ELY-palveluita saa edelleenkin kaikista ELY-keskuksista. Toiminnan uudistamisessa keskeisessä roolissa on toimintojen sähköistäminen.

- Uudistuksen yhteydessä Uudenmaan ELY-keskukseen on keskitetty valtakunnallinen palkkaturvatoiminta. Lisäksi olemme selkeyttäneet ja keventäneet organisaatiotamme vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden tarpeisiin, kertoo Rita Piirainen.

Yt-neuvottelujen taustalla hallituksen säästöpäätökset ja rakennerahastojen teknisen tuen vähentyminen

Yt-neuvottelujen taustalla on Kataisen ja Stubbin hallitusten rakennepoliittinen ohjelma, joka sisältää kasvupanostuksia ja valtion talouden sopeuttamispaketin. Tavoitteena on samanaikaisesti investoida kasvuun ja kilpailukykyyn sekä tasapainottaa valtion taloutta.

Osana hallituksen päättämiä sopeutustoimia ja julkisen talouden kestävyysvajeen korjaamista ELY-keskuksille kohdennettiin 33 miljoonan euron säästöt vuosille 2015–2018. Lisäksi EU:n rakennerahastojen tekninen tuki vähenee 56 miljoonaa euroa vuosina 2014–2020.

TEM:n tiedote valtakunnallisten neuvottelujen päätyttyä tammikuussa 2015
https://www.tem.fi/ministerio/tiedotteet_ministerio?89531_m=117138

Lisätietoja yt-neuvottelujen taustoista
http://www.tem.fi/alueiden_kehittaminen/alueohjaus/ely-keskusten_yt-neuvottelut

Tiedote ministerien yhteisistä linjauksista ELY-keskusten uudistuksessa
http://www.tem.fi/ministerio/tiedotteet_ministerio?89531_m=116626

TEM:n tiedote 7.5.2015
http://www.tem.fi/alueiden_kehittaminen/tiedotteet_alueiden_kehittaminen?89522_m=118028

Lisätiedot:

  • Rita Piirainen Uudenmaan ELY-keskuksen ylijohtaja, p. 0295 021 257

Alueellista tietoa