Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Suopursuruoste värjää vedenpintaa Kymenlaaksossa (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Kaakkois-Suomen ELY-keskukseen on tullut ilmoituksia ruskeista lautoista veden pinnalla. Kyseessä ei ole levä, vaan kuusia kiusaava suopursuruoste.

Kaakkois-Suomen ELY-keskukseen ilmoituksia ruskeista tai oranssinruskeista lautoista on parin päivän aikana tullut sekä Kouvolasta Jaalan Karijärveltä, Myntjärveltä että Kymijoelta Kuusankosken ja Kotkan alueelta. Suopursuruosteen itiölauttoja voi olla yleisemminkin Kymenlaakson alueella.

Alkukesän sateisuus on mitä ilmeisimmin edesauttanut ruostesienen itiöiden kypsymistä. Tyypillisesti itiölauttoja ilmaantuu vesistöön voimakkaiden sateiden ja ukkospuuskien jälkeen, jolloin tuuli ja sade kuljettavat itiöitä laajoiltakin alueilta. Koska itiöt ovat selvästi vettä kevyempiä, voi alueilla, joilla suopursuruostesienen itiöitä esiintyy erityisen runsaasti, muodostua lähialueiden vesiin jopa useiden satojen metrien pituisia lauttoja.

Itiölautat ovat väriltään tavallisesti kuparinruskeita - oranssinkeltaisia tai myös punertavia lauttoja voi esiintyä. Veteen joutuessaan itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon tarttuu helposti myös muu veden pinnalla olevia hiukkasmaisia aineita kuten leviä, vesiselkärangattomien ja hyönteisten kuoria, vesikasvinkappaleita jne. Lämpimässä pintavedessä tämä orgaaninen massa voi helposti alkaa tuoksua epämiellyttävälle. Kyse ei ole vaarallisesta ilmiöstä vaan haitta on lähinnä esteettinen. Itiölautat hajoavat usein muutaman päivän kuluessa.

Suopursuruosteen massaesiintymisiä tavataan muutaman kerran vuosikymmenessä ja esiintymät voivat olla paikallisia. Kaakkois-Suomen alueella suopursuruostetta on ollut viimeksi runsaasti vuonna 2009, jolloin varsinkin monilta Etelä-Karjalan järviltä tuli ilmoituksia ruskeista pintalautoista.

Suopursuruoste talvehtii suopursussa, josta se siirtyy kantaitiöinä kuuseen alkukesällä. Kuusen neulasilla se muodostaa itiöitä, jotka varisevat vesisateiden ja tuulten mukana ja saatavat tällöin kasautua järvien pinnoille. Itiöiden esiintymisaika on heinäkuun lopusta elokuulle.

Lisätietoja:

Jouni Törrönen, hydrobiologi
s-posti: jouni.torronen(a)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 296

 


Alueellista tietoa