- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2014
Sinileväkukintojen määrä kasvoi Pohjois-Savossa heinäkuun aikana (Pohjois-Savon ELY-keskus)
Pohjois-Savon alueen sinilevähavainnot runsastuivat heinäkuussa, sillä seitsemältä viikoittaisen seurannan havaintopaikalta tuli ilmoitus sinilevästä. Vähäisiä määriä sinilevää havaittiin useammalla kuin yhdellä viikolla Siilinjärven Pöljänjärvellä ja Ahmolla sekä Kiuruveden Toiviaisjärvellä ja Lapinlahden Onkivedellä. Yhden viikon ajan kestäneitä sinileväkukintoja havaittiin Leppävirran Unnukassa, Iisalmen Porovedellä ja Kiuruvedellä.
Heinäkuun aikana tuli myös seurantaverkon ulkopuolisia sinilevähavaintoja. Runsaasti sinilevää havaittiin Tuusniemen Tuusjärvellä ja Juojärvellä, Rautalammin Kiesimässä, Siilinjärven Kuuslahdessa sekä Kuopion Suvasvedellä ja myös eri puolilla Kallavettä. Rautavaaran Tiilikasta ja Nilsiän Halunasta saatiin ilmoitukset vähäisestä määrästä sinilevää.
Levätilanne voi vaihdella paljon järven eri osissa ja jo yhdenkin päivän aikana, joten leväseuranta ja -tiedotus eivät anna kattavaa kuvaa esiintymistä. Oman rannan levätilannetta kannattaakin tarkkailla. Sinilevät kuuluvat järven luonnolliseen eliöstöön eikä tilanne ole hälyttävä, jos rantaan on ajautunut vähän levää tai muutoin kirkkaassa vedessä on harvakseltaan tikkumaisia tai ryynimäisiä hiukkasia. Mikäli sinilevää kuitenkin on vedessä selvästi havaittavissa, ei vettä tulisi käyttää löyly-, pesu- eikä talousvetenä eikä syötävien kasvien kasteluvetenä. Tällöin vedessä uimista on myös syytä välttää eikä leväpitoiseen veteen pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Altistuminen sinilevämyrkyille voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta.
Sinilevät runsastuvat tyypillisesti järviveden lämmetessä ja ovat yleensä runsaimmillaan heinä-elokuussa. Pohjois-Savon heinäkuun aikana lisääntyneitä sinilevämääriä selittää suurelta osin helteisenä jatkunut sää, jolloin järvivedetkin lämpenevät nopeammin. Esimerkiksi Kallaveden Itkonniemen havaintopaikalla mitattiin tänään torstaina (31.7.2014) pintaveden lämpötilaksi 23,0 astetta. Korkeimmillaan Kallaveden lämpötilaksi mitattiin heinäkuussa peräti 25,0 astetta (27.7.2014). Mahdollinen lämpimän sään jatkuminen lisää leväkukintojen syntymisen todennäköisyyttä.
Ajankohtaista levätilannetta voi seurata Järviwiki-palvelussa, jonne kansalaiset voivat viedä myös omia levähavaintojaan. Levähavaintoja voi tallentaa myös älypuhelimiin ladattavalla Levävahti -sovelluksella. Levävahdilla ilmoitetut havainnot tallentuvat automaattisesti tietokantaan ja ovat katsottavissa Järviwikistä.
Lisätietoja
Teemu Roikonen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 606, teemu.roikonen(at)ely-keskus.fi
- Julkaisupäivä
- 31.7.2014