Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Säät suosivat sinileväkukintojen esiintymistä (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Viikolla 28 lämmin ja tyyni sää on edistänyt sinilevien esiintymistä. Tyynellä säällä sinilevä kertyy pintaan lautoiksi, kun taas tuulisella säällä levää esiintyy lähinnä veteen sekoittuneena tai tuulen yläpuolisille ranta- ja lahtialueille kertyneenä.

Kaakkois-Suomen alueella havaittiin tällä viikolla sinilevää 13 vakioseurantapaikalla

Merialueella sinilevää on havaittu Tammion, Ulko-Tammion, Haapasaaren, Huovarin, Ängsön, Vehkaluodon, Virolahden Rautalanselän ja Vilniemen uimarannan havainnointipaikoilla. Järvillä sinilevää on havaittu Haukkajärven, Sääskjärven, Urajärven, Saimaan Huhtiniemen sekä Kivijärven Kuuksenenselän vakiohavainnointipaikoilla.

Yleisöhavaintoja sinilevästä on tullut Kymenlaaksosta Sompasen uimarannalta, Lappalanjärven Särkkien uimarannalta sekä Saanjärveltä ja Etelä-Karjalasta Simpelejärven Pitkäsaaren edustalta, Saimaan Syväveteistenselältä, Kähönsalmelta, Koneenselältä, Munaluodonselältä, Hinkanselältä ja Haapavedeltä. Erittäin runsaasti levää oli Lappeenrannan Hanhijärvellä. Merialueella levää on havaittu Pyhtäällä, Munapirtin Östra Bovikenin rannoilla.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus haluaa muistuttaa, että jotkin sinilevät voivat olla myrkyllisiä ja siksi uimista runsaasti sinilevää esiintyvässä vedessä tulisi välttää. Sinileväinen vesi ei sovellu myöskään saunavedeksi. Myös lemmikkieläinten suhteen tulee olla tarkkaavainen, sillä ne eivät osaa varoa sinileväistä vettä ja saattavat juoda sitä suuria määriä. Todennäköisesti rannikolla esiintyvä levä on pääosin Aphanizomenon-suvun sinilevää, jonka ei pitäisi olla myrkyllistä.

Hellejakson seurauksena järvien pintavedet Kaakkois-Suomen alueella ovat kohonneet edellisviikon lukemista 19-23 asteeseen. Suomenlahdella merivesien lämpötila on 17-20 ˚C. Meriveden pintalämpötilan arviot perustuvat Ilmatieteen laitoksen ennusteisiin ja satelliittitulkintoihin.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteiden lähettämisestä tulisi sopia erikseen.

Lisätietoja:

Hydrobiologi Jouni Törrönen
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi
puh. 040 5188963

Harjoittelija Ida Määttä
s-posti: ida.maatta(at)ely-keskus.fi
puh. 040 767 5388


Alueellista tietoa