Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Lämpötilat vaihtelivat rajusti toukokuussa ja sadetta saatiin runsaasti (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Toukokuu oli keskilämpötilaltaan melko tyypillinen, mutta silti lämpötilat vaihtelivat kylmistä säistä aina helteisiin. Toukokuu alkoi tavanomaista kylmempänä, kunnes 20. päivän tienoilla hyvin lämmintä ilmaa levisi kaakosta maahamme. Lämpötila kohosi hellelukemiin, paikoin jopa 30 asteeseen. Kuun lopulla levisi koillisesta kylmää ilmaa maahamme, jolloin sää kylmeni poikkeuksellisen rajusti, Pohjois-Karjalassa vuorokaudessa paikoin yli 20 astetta.

Toukokuun sademäärä oli Pohjois-Karjalan maakunnassa noin 2,5-kertainen. Mittauspisteissä Kontiolahdella, Koitajoella ja Jänisjoella satoi keskimäärin 105 mm, kun tavallisesti toukokuussa sadetta kertyy 42 mm.

Maakunnan järvien vedenpinnat nousivat toukokuun sateiden ansiosta. Järvien vedenkorkeudet vaihtelivat toukokuun lopussa keskimääräisen molemmin puolin. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli kuun lopussa Arvinsalmen asteikolla mitattuna 22 cm, Kajoonjärven 23 cm ja Pielisen 2 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa ylempänä.  
Viinijärven ja Ruunaan vedenpinta oli toukokuun viimeisenä päivänä 4 cm tavanomaista alempana. 

Suomen ympäristökeskuksessa laaditun ennusteen mukaan Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus pysyy kesäkuun alussa lähellä nykyistä tasoa, mikäli sää ei jatku hyvin sateisena. Heinäkuun loppuun mennessä Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeudelle ennustetaan 0 - 30 cm laskua.
Pielisen vedenkorkeus on ajankohdan keskitasolla ja jatkaa verkkaista nousua. Ennusteen mukaan vedenpinta kääntyy ensi viikolla hiljalleen laskuun.      

Sateista huolimatta suurempien jokien keskivirtaamat olivat tavanomaista pienempiä toukokuun aikana. Pielisjoen keskivirtaama oli 95 %, Lieksanjoen 87 % ja Koitajoen 54 % normaalista.
Myös pienempien jokien virtaamat olivat normaalia pienempiä toukokuun aikana. Jänis- ja Saramojoen toukokuun keskivirtaama oli lähes puolet tavanomaista pienempi. Vastaavasti Puntarikosken toukokuun keskivirtaama oli vain kolmanneksen tavanomaisesta. 

Pohjaveden korkeudet olivat toukokuun lopussa Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä ajankohdan pitkäaikaisten keskiarvojen yläpuolella 12 – 16 cm. Ainoastaan Ilomantsin Kuuksenvaaran mittauspisteessä pohjaveden korkeus on noususuunnasta huolimatta 22 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.  

Pintaveden lämpötila oli kesäkuun 4. päivä Pyhäselällä 13 astetta ja Pielisellä 14,4 astetta. Pyhäselän pintavesi on 0,3 astetta ja Pielisen 3 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Lisätietoja

Rakennusmestari Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa