Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Helteistä normaalilämpöihin elokuussa

Elokuu oli maakunnassamme, kuten koko Suomessa, tavallista lämpimämpi. Kuukauden alkupuolella helleraja ylittyi päivittäin. Kuukauden loppupuolella oltiin ajankohtaan nähden tavanomaisissa lukemissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan elokuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa 15–17 °C, kun tavallisesti on 1–2 °C viileämpää. Esim. Tohmajärvellä ja Valtimolla elokuun keskilämpötila oli 15,5 °C, kun se keskimäärin on Tohmajärvellä 13,9 °C ja Valtimolla 13,7 °C.

Elokuun sademäärä oli Pohjois-Karjalan maakunnan alueella lähes viidenneksen tavanomaista pienempi. Sademäärissä oli kuurosateiden vuoksi paikkakuntakohtaisia eroja. Kontiolahden, Koitajoen ja Jänisjoen mittauspisteissä satoi keskimäärin 68 mm, kun tavallisesti elokuussa näillä alueilla kertyy sadetta 81 mm. Suurimmat sateet ajoittuivat kuun toiselle puoliskolle.

Pohjois-Karjalan järvien vedenkorkeudet laskivat elokuun aikana muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta noin 20-30 cm. Pielisen vedenkorkeus oli elokuun viimeisenä päivänä 30 cm, Ruunaan 28 cm ja Viinijärven 9 cm ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella. Sitä vastoin Orivesi-Pyhäselkä oli Arvinsalmen asteikolla mitaten 5 cm keskimääräistä korkeammalla.

Suomen ympäristökeskuksen ennusteiden mukaan Pielinen laskee syyskuun loppuun mennessä noin 10 – 20 cm, ja lasku jatkunee vielä lokakuussakin. Orivesi-Pyhäselkä laskee ennusteen mukaan syyskuussa noin 15 – 25 cm, ja lasku jatkunee marraskuun puolivälin paikkeille.

Pohjavedenkorkeudet vaihtelivat elokuun lopussa. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jaamankankaalla ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa pohjavedenkorkeus oli lähellä normaalia. Kontiolahden Jakokoskella pohjavedenkorkeus on laskenut ajankohdan keskiarvon alapuolelle 37 cm.

Jokien virtaamat olivat elokuussa huomattavasti tavanomaista pienempiä. Pielisjoessa vettä virtasi n. 75 % normaalimäärästä ja Lieksanjoessa hieman yli 60 %. Koitajoen ja pienempien jokien virtaamat jäivät alle puoleen normaalista.

Elokuun alkupuolen helteisestä säästä johtuen pintaveden lämpötilat olivat kuun puolivälin paikkeille asti reilusti yli 20-asteisia. Säiden viiletessä myös pintavedet jäähtyivät, mutta pysyttelivät silti koko loppukuun ajan keskimääräisen yläpuolella. Kuukauden viimeisenä päivänä Pielisen pintaveden lämpötila oli Nurmeksen laivarannassa 15,5 °C ja Pyhäselän Joensuun kanavassa 15,1 °C. Lukemat ovat lähellä ajankohdan tyypillisiä arvoja.

Tilasto-osaan tästä (pdf, 6 kt).

Lisätiedot: rakennusmestari Veijo Puustinen p. 02950 26217.


Alueellista tietoa