- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2014
Helle koettelee kalakantoja (Varsinais-Suomen ELY-keskus)
Varsinais-Suomen ELY-keskukseen on tullut viime päivinä ilmoituksia kalakuolemista Someron Halkjärveltä, Kiskon Kirkkojärveltä, Hirsjärveltä sekä Eurajoelta, josta on löytynyt myös kuolleita täplärapuja. Syynä on todennäköisesti helle ja sen vesistöissä aiheuttamat seurannaisvaikutukset kuten hapenpuute ja pH:n nousu. On pelättävissä, että kalakuolemat yleistyvät lähiaikoina myös muilla vesialueilla. Jokivesissä tilannetta pahentaa se, että virtaamat ovat hyvin pieniä. Eurajoella jätevedet lisäävät hapenkulutusta, millä on myös voinut olla vaikutusta happitilanteen heikkenemiseen erityisesti nyt kun vettä on ollut joessa vähän. Eurajoella ei myöskään muita syitä voida sulkea pois, ennen kuin otetut näytteet on tutkittu.
Kalat ovat vaihtolämpöisiä eläimiä. Kun ympäristön lämpötila nousee, kalojen aineenvaihdunta kiihtyy ja ne tarvitsevat enemmän happea elintoimintojen ylläpitämiseen. Tilanne käy kriittiseksi kun veden lämpötila nousee nykyisiin lukemiin. Korkea lämpötila on itsessään kaloille stressitekijä , mutta se vaikuttaa vesiekosysteemiin monin tavoin jotka voivat olla haitallisia kaloille ja muille eliöille. Veden korkea lämpötila heikentää hapen kulkua alempiin vesikerroksiin veden kerrostumisen myötä ja lisää happea kuluttavaa hajotustoimintaa. Rehevissä vesistöissä korkea lämpötila lisää levätuotantoa, minkä seurauksena veden pH voi nousta vesieliöiden kannalta haitallisen korkealle. Kalakuolemat johtuvatkin usein useiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Akuuttina kuolinsyynä voi olla korkea lämpötila yhdessä hapenpuutteen tai korkean pH:n aiheuttaman ammoniumhydroksidin muodostumisen kanssa. Myös kalaloisten haitalliset vaikutukset voivat voimistua kuumuuden tai muiden stressitekijöiden heikentämissä kaloissa. Herkimpiä lajeja korkeille lämpötiloille ovat lohikalat.
Eurajoesta ja Halkjärvestä on otettu vesinäytteitä tilanteen selvittämiseksi. Myös kalanäytteitä on toimitettu tutkittavaksi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan. Eurajoella tilannetta on pyritty parantamaan lisäämällä Pyhäjärvestä jokeen juoksutettavan veden määrää. Juoksutusta lisättiin torstai-iltana 1 m3/s ja tänään veden happipitoisuus olikin noussut jo selvästi.
Lisätietoja:
Kalastusbiologi Leena Rannikko 0295 022 649
Johtava asiantuntija Janne Suomela 0295 022947
- Julkaisupäivä
- 1.8.2014