Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Ähtärinjärvellä myrkyllistä sinilevää – Muuten tuulinen ja sateinen sää vähentänyt leväkukintoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Muutamat Ähtärinjärven ranta-asukkaat olivat saaneet alkuviikosta sinilevien aiheuttamia myrkytysoireita. Vettä oli käytetty löylyvetenä ja järvessä oli uitu kukinnan aikana. Kyseinen sinileväkukinta oli sekoitus useita sinilevälajeja (syanobakteereita). Siinä esiintyi Microcystis-, Anabaena-, Woronichinia- ja Aphanizomenon -sukujen lajeja. Suomen ympäristökeskus on nyt todennut, että Ähtärinjärvestä otettu levänäyte sisältää myrkkyjä. Yleensä arviolta noin puolet järvien sinileväkukinnoista on myrkyllisiä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella olevilla havaintopaikoilla ei ole havaittu viikolla 29 sinilevää. Ähtärinjärven pohjois- ja keskiosissa esiintyi viikon alussa runsaasti sinilevää. Myös Korsnäsin edustalla havaittiin sinileväkukinta viikon alussa. Lappajärven tilanne näyttää rauhoittuneen. Viime viikon lopussa todettiin runsas kalakuolema Välijoessa Lappajärven alapuolella. Syy kalakuolemaan oli todennäköisesti sinilevät ja niiden hajoamisen takia heikentynyt happitilanne vedessä. Havainnot ELY-keskuksen alueen havaintopaikoista tallennetaan kaikille avoimeen Järviwiki-palveluun (www.jarviwiki.fi).

Sinileväkukintojen riski kasvaa aurinkoisina ja tyyninä päivinä. Runsaasti sinileviä sisältävän veden käyttämistä ei suositella, sillä sinilevät voivat olla myrkyllisiä ja aiheuttaa mm. iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia. Varsinkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa rannasta ja vedestä kun sinilevää on havaittavissa. Sinilevävettä ei pidä käyttää esim. salaatin ja marjojen kasteluvetenä eikä löylyvetenä tai ruoanlaitossa, koska sinilevämyrkky ei hajoa vettä keitettäessä.
 

Lisätietoja:

Leväseurantapuhelin 0295 027 990


Alueellista tietoa