Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Ylä-Savon palvelukohteiden opastussuunnitelman laatiminen on käynnistynyt


Pohjois-Savon ELY-keskus on käynnistänyt Ylä-Savon palvelukohteiden opastussuunnitelman laatimisen. Opastussuunnitelma käsittää Iisalmen, Keiteleen, Kiuruveden, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Vieremän kuntien alueella olevat palvelukohteet. Tavoitteena on saada alueelle yhtenäinen, selkeä ja ajallisesti kestävä sekä helposti ymmärrettävä viitoitusjärjestelmä.

Palvelukohteet ja niiden opastus

Palvelukohteilla tarkoitetaan tienkäyttäjiä palvelevia yrityksiä ja -toi­mintoja. Tällaisia ovat esim. hotellit, retkeilymajat, leirintäalueet, kahvila- ja ravintolapalvelut, huoltoasemat sekä erilaiset aktiviteetit ja nähtävyydet. Myös paljon liikennettä aiheuttavat kohteet, kuten uimapaikat, museot, huvipuistot ja laskettelukeskukset opastetaan opastusmerkein. Palvelukohteiden tienvarsiopastukseen käytetään erilaisia opastusmerkkejä ja kohdetunnuksia (liite). Opastusmerkkien asettaminen ja ylläpito ovat yleensä opastettavan kohteen ylläpitäjän vastuulla. Opastusmerkit edellyttävät tienpitäjän lupaa.

Palvelukohteiden yhtenäinen, tasapuolinen ja johdonmukainen opastaminen on tärkeää sekä tienkäyttäjille että palvelujen tarjoajille. Tienkäyttäjien ja yrittäjien kannalta on myös oleellista, että tiedon esittämiskäytäntö on yhdenmukainen ja tarjottu tieto pitää paikkansa.

Vuonna 2007 laajennettiin ruskean värin käyttöä palvelukohteiden opastusmerkeissä, lisättiin tunnusten määrää ja otettiin käyttöön uusia opastusmerkkejä. Myös palvelukohteiden viitoitusohjeita ja yleisiä viitoitusperiaatteita tarkistettiin palvelemaan paremmin muuttunutta tilannetta. Liikennemerkkiuudistus on yksi syy palvelukohteiden opastussuunnitelmien laatimiseen.

Palvelukohteiden seudullinen opastussuunnitelma

Palvelukohteiden seudullinen opastussuunnitelma on useita kuntia käsittävä suunnitelma. Suunnitelmassa kartoitetaan kaikki viitoituskelpoiset palvelukohteet, inventoidaan kohteiden nykyinen viitoitus, täsmennetään yleisiä viitoitusperiaatteita alueellisiin olosuhteisiin paremmin sopiviksi ja laaditaan kartoille alueellisten periaatteiden mukaiset opastussuunnitelmat.

Tavoitteena on saada alueelle yhtenäinen, selkeä ja ajallisesti kestävä sekä helposti ymmärrettävä viitoitusjärjestelmä. Suunnittelulla varmistetaan myös yrittäjien tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen kohtelu viitoittamalla samantyyppiset palvelut samalla tavalla. Opastussuunnitelma auttaa palveluyrittäjiä opastuksen toteuttamisessa. Samalla se helpottaa ELY-keskuksen lupakäsittelijöiden ja sidosryhmien tehtäviä opastusasioissa.

Suunnitelma koskee lähinnä maanteiden varsille tulevia opasteita, mutta opastuksen jatkuvuuden vuoksi opastusta käsitellään tarvittaessa myös katuverkossa ja yksityisteillä.

Palvelukohteiden suurin opastusetäisyys on useimpien kohteiden osalta viidestä kymmeneen kilometriin. Palvelutihentymissä, kuten kuntien keskustaajamissa opastettavia kohteita on niin runsaasti, ettei kaikkien palveluiden opastaminen tältä etäisyydeltä ole mahdollista. Tällainen paljon palveluja sisältävä alue viitoitetaan yleensä alueen yhteiseen opastuspisteeseen, jossa kerrotaan monipuolisesti alueen palveluista ja kohteiden sijoittumisesta. Opastussuunnitelman yhtenä tavoitteena on edistää tällaisten opastuspisteiden syntymistä ja ylläpitoa.

Vuonna 2008 on laadittu Savo-Karjalan maakuntien palvelukohteiden opastussuunnitelma. Tässä suunnitelmassa on selvitetty Pohjois-Savon maakunnan erityispiirteet ja opastuksen kannalta erityisen merkittävät kohteet. Siinä on määritelty opastuspisteiden sijoittamis- ja kehittämisperiaatteet, jaettu alue opastusmerkkisuunnitelmien laatimista varten pienempiin suunnittelualueisiin sekä synnytetty maakuntatasoista yhteistyötä palvelukohteiden opastuksen kehittämiseksi. Tämä maakuntatason suunnitelma ja sitä laadittaessa koottu aineisto hyödynnetään tätä suunnitelmaa laadittaessa.

Suunnittelun toteutus ja aikataulu sekä vuorovaikutus

Suunnitelmaa laatimaan perustetaan työryhmä, jonka tehtävänä on välittää alueen sidosryhmien ja toimijoiden näkemykset suunnittelutyön rungoksi ja tueksi. Työryhmään pyritään saamaan edustus Pohjois-Savon ELY-keskuksesta, ELY-keskusten keskitetyistä lupapalveluista Tampereelta, suunnittelualueen kunnista, Ylä-Savon Kehitys Oy:stä, alueen yrittäjistä sekä mahdollisista muista sidosryhmistä.

Suunnitelmaa laatii ELY-keskuksen toimeksiannosta Ramboll Finland Oy.

Suunnittelutyö on käynnistynyt huhtikuussa 2012 ja suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2012.

Suunnittelutyön kuluessa järjestetään avoimet suunnittelu- ja esittelytilaisuudet, joissa alueen palveluyrittäjillä, kuntien matkailu- ja elinkeinoasioiden parissa toimivilla sekä muilla asiasta kiinnostuneilla on mahdollisuus osallistua suunnitelman laatimiseen. Kaksi - kolme alueellista tilaisuutta järjestetään alustavasti marraskuussa 2012.

Lisätiedot

Raimo Kaikkonen, Pohjois-Savon ELY-keskus
puh. 0400 379 517, raimo.kaikkonen(at)ely-keskus.fi

Olli Mäkelä, Ramboll Finland Oy
puh. 0400 176 167, olli.makela(at)ramboll.fi

LIITE:

 Palvelukohteiden viitoituksessa käytettävät merkit ja tunnukset

 


Alueellista tietoa