Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Nopeasti muuttuva logistiikka-ala kärsii työvoimapulasta

Logistiikka-ala muuttuu kuljetuksesta ja varastoinnista monipuoliseksi palveluketjuksi, joka edellyttää toimijoilta laaja-alaista osaamista. Samaan aikaan alaa uhkaa työvoimapula, eivätkä koulutuksen aloituspaikat riitä kattamaan alan työvoimatarvetta Varsinais-Suomessa.

- Joka vuosi logistiikka-alalla syntyy 50 – 60 henkilön vaje koulutuksen osalta, tämän lisäksi tulevat muut poistumat, erityissuunnittelija Petri Pihlavisto Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta kertoi 23.11. Turun kauppakamarissa järjestetyssä LogistiikkaForumissa, jossa ennakoitiin alan osaamistarpeita.

Kuljetusalalla pelätään suurta työvoimavajetta, kun 10.9.2014 astuu voimaan uusi ammattipätevyysdirektiivi, joka edellyttää kaikilta kuljettajilta jatkokoulutusta. – Moni jättää hommat siinä vaiheessa ja samalla katoaa myös reservi, kun aiemmin tilapäisesti kuljettajina toimineet eivät enää saa ajaa kuorma-autoa, yrittäjä Teppo Mikkola huolehti.  

Myös merenkulkuala kaipaa tekijöitä: - Ennen nuoria houkutteli alalle mahdollisuus päästä seikkailemaan maailmalle, nyt se hoituu RyanAirin kautta, Matti Mikael Koskinen Meriaura Oy:sta totesi.  Toinen ongelma on sopivan koulutuksen puute. – Varustamotalouden opettaminen on lopetettu, konemestareista on valtava puute. Valitettavasti kouluista valmistuvilla nuorilla on puutteita keskeisessä osaamisessa. Logistiikka-alalla toiminta muodostuu eri alojen osaajien ketjusta, tällä hetkellä alalla puuttuu toimintaketjujen hallinnan osaaminen.

Maahanmuuttajat ovat yksi ratkaisu työvoimapulaan: maahanmuuttajia on jo koulutettu hyvällä menestyksellä linja-auton kuljettajiksi. Kuorma-autopuolella kielitaito on suurempi kynnys, koska kaikki ohjeet tulevat puhelimitse.

Varasto- ja terminaalipuolta vaivaavat väärät mielikuvat alasta. – Ennen varastotöihin kelpasi kuka tahan-sa, nyt se vaatii erikoistunutta osaamista. Asiakkaat haluavat tietää, ketkä käsittelevät heidän tavaroitaan, Pekka Orne Postens Logistikista kertoi. Varastopuolella kaivataan ennen kaikkea vanhaa teknikkotason esimieskoulutusta, hyviä tiiminvetäjiä.  

Oppilaitosten näkökulmasta suurin ongelma on kuljetusalan koulutuksen kalleus: investoinnit ovat suuria ja yhtä opiskelijaa kohti tarvitaan yksi opettaja. Koulutuksen järjestäminen edellyttää jatkuvuutta koulutusostoissa.

Yksimielisiä oltiin siitä, että asiakkaat ja yhteistyökumppanit eivät välttämättä ymmärrä tavarankuljetusketjun merkitystä. Tulevaisuudessa on pakko pohtia kuljetuksen laatua, asiakkaan tyytyväisyys on tärkeämpi tekijä kuin halvimmaksi kilpailutettu hinta.

Yhtenä ratkaisuna logistiikka-alan ongelmiin tarjottiin kumppanuuksien ja verkostojen kehittämistä: pitkä-jänteisellä yhteistyöllä sekä yritysten että oppilaitosten välillä voidaan kehittää alan houkuttelevuutta ja osaamista.  Yritysten on kehitettävä kiinnostavia ja monipuolisia palvelukonsepteja ja huolehdittava työn-tekijöiden hyvinvoinnista. – On iso haaste saada asiakas ymmärtämään, että logistiikka on osa palvelua ja tuotetta, yksikön päällikkö Kimmo Puolitaival Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta tiivisti keskustelun an-tia.

LogistiikkaForum – round table –keskustelun järjesti Varsinais-Suomen ELY-keskus, Koulutusta ja yhteistyötä Varsinais-Suomeen hanke ja Turun kauppakamari.

Lisätietoa
Yksikön päällikkö Kimmo Puolitaival, Varsinais-Suomen ELY-keskus, puh. 040 822 9414
Toimitusjohtaja Heikki Lepistö, Turun kaupunkiliikenne Oy, puh. 040 837 2624

 


Alueellista tietoa