- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotearkisto
Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.
Vikuri – vieraskasvilajit kuriin –hankkeen torjuntakausi on taas käynnistynyt. Torjuntatyöt on aloitettu jättiputkesta, joka nousee keväällä ensimmäisten kasvien joukossa. Myöhemmin kesällä torjutaan myös aggressiivisesti leviävää jättipalsamia ja muita haitallisia vieraskasvilajeja. Torjunnalla pyritään hidastamaan haitallisten vieraskasvilajien leviämistä Keski-Suomessa.
Jättiputki on erityisen haitallinen vieraslaji, jonka hävittäminen Suomesta on otettu yhdeksi kansallisen vieraslajistrategian tavoitteeksi. Jättiputket valtaavat elintilaa muulta kasvillisuudelta ja voivat aiheuttaa vakavia palovammoja ihmiselle. Myrkyllisyytensä takia ne aiheuttavat kiinteistöjen arvon alenemista ja vähentävät virkistyskäyttöarvoa alueilla, joille ne ovat levittäytyneet. Suomessa arvioidaan olevan noin 10 000 jättiputkiesiintymää.
Jättiputki on monivuotinen kasvi, joka leviää siementen välityksellä ja juuren kappaleista. Torjunnassa on huomioitava, että maaperässä siemenet voivat säilyttää itämiskykynsä jopa 10 vuotta.
Ilmoita havaintosi
Tarkkaa tietoa jättiputken, tai muidenkaan haitallisten vieraskasvilajien levinneisyydestä Keski-Suomen alueella ei ole. Asukkaiden toivotaankin edelleen tekevän runsaasti ilmoituksia haitallisten vieraskasvilajien esiintymistä. Ilmoituksia voi tehdä suoraan hankesuunnittelija Hanna Lindblomille Keski-Suomen ELY-keskukseen tai hankkeen kotisivujen kautta. Tähän mennessä Vikuri-hankkeelle on ilmoitettu noin 340 vieraskasvilajiesiintymää kautta maakunnan, joista yli 200 koskee jättiputkea.
Lisää esiintymätietoja kaivataan erityisesti Multialta, Hankasalmelta, Kuhmoisista ja pohjoisen Keski-Suomen kunnista.
Lisäpontta vieraslajistrategiasta
Maa- ja metsätalousministeriön julkaisemassa vieraslajistrategiassa esitetään useita toimenpidekokonaisuuksia vieraslajiongelman taltuttamiseksi. Tärkeässä roolissa on vieraslajeista ja niiden leviämisreiteistä tiedottaminen. Myös tiedonkeruuta ja tutkimusta lisätään ja kansalaisia kannustetaan omatoimiseen torjuntaan. Jättiputkien hävittäminen Suomesta toimii esimerkkinä muiden vieraslajien torjuntatoimintaan ja on mahdollista, että jättiputken kasvattaminen tulee muuttumaan luvanvaraiseksi.
Vikuri – vieraskasvilajit kuriin – hanke toimii Keski-Suomen lisäksi Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla. Hanke tiedottaa haitallisten vieraskasvilajien aiheuttamista ongelmista ja niiden torjuntakeinoista. Maanomistajille tarjotaan ilmaista torjunta-apua ja neuvontaa esiintymien hävittämiseksi. Esiintymille etsitään myös jälkiseurantaan "kummeja", jotka jatkaisivat esiintymän torjuntaa myös hankkeen päätyttyä. Hanketta koordinoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja rahoittajana toimii Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Vikuri-hanke kestää vuoteen 2013.
Lisätietoja:
Hankesuunnittelija Hanna Lindblom, Keski-Suomen ELY-keskus, puh. 0295 024 779, [email protected]
Vikuri-hankkeen kotisivut: www.ymparisto.fi/ksu/vikuri
Kansallinen vieraslajistrategia: www.mmm.fi/vieraslajit
- Julkaisupäivä
- 21.5.2012
- Luokitukset