- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotearkisto
Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.
Vesiviljely on kasvattanut suosiotaan ja noussut merkittäväksi tekijäksi avovesikalastuksen rinnalle. Vesiviljelyn osuus on tällä hetkellä n. 29 % maailman kalastuksen kokonaistuotannosta. Sen odotetaan kasvavan nopeasti tulevaisuudessa. Kestävästi viljeltyjen kalojen avulla vähennetään painetta kalakantojen ylikalastukseen ja turvataan kala kuluttajien ruokapöytään myös tulevaisuudessa. Ekologinen kalankasvatus ottaa huomioon myös vesiensuojelun.
Suomalaisten kalankulutus on jatkuvasti kasvanut, mutta samalla kotimaisen kalan osuus kulutuksesta on pienentynyt. Kulutus on kasvanut tuontia lisäämällä ja nykyisin Suomessa syödystä kalasta yli 70 prosenttia tuodaan muualta. Suosituimpia lajeja ovat kasvatetut lohikalat ja tonnikalat. Kotimaista kasvatettua kalaa tulisi saada enemmän markkinoille, mutta se tulisi tapahtua ympäristön kannalta kestävästi. Kalankasvatuksen ympäristökuormitusta on saatu pienennettyä mm. rehujen kehittämisen myötä sekä hyödyntämällä erilaisia teknologioita.
VELHO-hanke järjestää yhteistyössä Pro Saaristomeri -ohjelman kanssa "Vesiviljelyllä kotimaista kalaa ruokapöytään" -koulutuksen Paraisilla kalatalous- ja ympäristöopisto Liviassa keskiviikkona 20.3. klo 9-15.
Luvassa on monipuolisen esiintyjäkaartin toimesta ajankohtaisia katsauksia mm. kalankasvatuksen ympäristötaidon kehittymisestä, vesiviljelytekniikoista, vesiviljelyn aiheuttamista vesistövaikutuksista sekä kuluttajan kestävistä kalavalinnoista. Tilaisuudessa kuullaan myös ympäristön kannalta hyvistä menetelmistä sekä kehittämisnäkökulmia mm. kalankasvatuksesta maalla. Vesiensuojeluun vaikutetaan positiivisesti kalankasvattamoiden sijainninohjauksella, kalojen rehu- ja ruokintamenetelmien kautta sekä lietteenpoiston kehittämisen avulla. Tilaisuuden päätteeksi on mahdollisuus tutustua opistolla olevaan kiertovesilaitokseen.
VELHO-hanke
VELHO (Vesien- ja luonnonhoidon alueellinen ja paikallinen toteuttaminen Lounais-Suomen vesistöalueilla) on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston rahoittama kolmivuotinen yleishyödyllinen kehittämishanke. Hankkeen tavoitteena on vesien- ja luonnonhoidon yhdistäminen ja kehittäminen Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Suunnittelun lisäksi hankkeessa kehitetään vesiensuojelun ja luonnonhoidon työmenetelmiä. Hankkeen vesienhoidon toteutuskanavina toimivat vesistöohjelmat SATAVESI Satakunnassa ja Pro Saaristomeri Varsinais-Suomessa.
Lisätietoja:
Varsinais-Suomen ELY-keskus/VELHO hanke
Kati Javanainen, p. 0295 022 871
[email protected]
- Julkaisupäivä
- 11.3.2013
- Luokitukset