Navigointivalikko
Sivistysaiheiset tiedotteet

Sivistysaiheiset tiedotteet

TIEDOTTEITA
null Askel kulttuuriin, polku osallisuuteen - tavoitteena kulttuuri-kasvatusta päiväkodista yliopistoon! (Etelä-Savo)

Askel kulttuuriin, polku osallisuuteen - tavoitteena kulttuurikasvatusta päiväkodista yliopistoon! (Etelä-Savo)

Askel kulttuuriin, polku osallisuuteen on kokonaisuus, jonka tavoitteena on taata kulttuurinen osallisuus kaikille ikäkausille kasvatuksen ja opetuksen eri vaiheissa. Tavoitteena on saada Etelä-Savoon mahdollisuus tasavertaiseen kulttuurikasvatukseen päiväkodista yliopistoon.

Juvalla pajaan osallistuja Varkauden Teatterin teatterinjohtaja Kari Suhonen odotti tilaisuudesta verkostoitumista, rahoitusinstrumentteja toimintaan ja uusia ideoita ja ajatuksia:
- Haluamme laajentaa kulttuurikasvatussuunnitelmia muuallekin kuin peruskouluun, se on innostavaa. Halutaan saada aikaan hyvinvointivaikutuksia yhteisöllisesti. Olen aiemmin toiminut alueteatterissa Kajaanissa, jossa käytimme yhteisöteatterin muotoja ja vanhukset ja lapset olivat mukana. Haluan nyt Varkauden teatterin oven avausta Varkauden kaupunkiin ja seutuun taidelähtöisille toimintatavoille ja hyvinvoinnin kautta vaikutuksia ja uutta tähän suuntaan. Haluan tarjota omaakin osaamistani tähän yhteiseen hyvään. Työkenttää riittää varhaiskasvatuksesta vanhustyöhön saakka, perheet mukana. Ihmisillä on oikeus arvokkaaseen elämään, jossa hyvinvointia saadaan sekä itse tekemällä että vastaanottamalla taidetta ja kulttuuria.

Teatterinjohtaja Kari Suhonen Juvalla työpajassa 29.9.2016

Lastenkulttuurikeskus Verso on viemässä verkostokuntineen kulttuurikasvatussuunnitelmia perusopetukseen Etelä- ja Pohjois-Savon kunnista Pieksämäelle, Heinävedelle, Joroisiin, Leppävirralle ja Varkauteen. Mikkelissä ja Savonlinnassa on jo olemassa kulttuurikasvatussuunnitelmat peruskouluun. Tämä koskee kuitenkin vain peruskoulun ala- ja yläkoulua. Vain Mikkelin kaupungilla on olemassa varhaiskasvatukseen kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikameli, muista Etelä-Savon kunnista vastaava suunnitelma vielä puuttuu. Nyt on aika laajentaa kulttuurikasvatussuunnitelmat kaikkiin muodollisen koulutuksen asteisiin päiväkodista korkeakouluun!

Reetta Ryynänen ja Vilhelm Lönnberg

Pieksämäen kaupunginkirjaston informaatikko Vilhelm Lönnberg ja harjoittelija Reetta Ryynänen kommentoivat Juvan pajaa 29.9.:
- Saadaan lisää kuvaa siitä, mikä meille on Askel kulttuuriin, polku osallisuuteen. Halutaan Pieksämäellä kulttuuria varsinkin nuorille. Nyt meillä on menossa suunnitteluvaihe kirjaston ja koulun yhteistyössä uusien opetussuunnitelmien mukaan ja sitä ollaan yhdessä luomassa. Ollaan täällä pajassa kuuntelemassa muiden kokemuksia.

Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Yksi kulttuuriteko satavuotiaan sivistysvaltiomme kunniaksi on se, että voimme jokaisessa kunnassamme taata vähintään suunnitellun perustan kulttuuriin osallistumiseksi. Sen lisäksi kunnat ja oppilaitokset voisivat asettaa tavoitteitaan syvemmäksi.

Ensimmäinen työpaja on käynnistänyt 29.9.2016 yhteisen päätöksenteon siitä, mitkä ja ketkä lähtevät kokeilemaan ja kehittämään vähintään maakunnallista kulttuurikasvatussuunnitelmien kokonaisuutta. Juvan pajapäivän järjestivät yhdessä Etelä-Savon ELY, Lastenkulttuurikeskus Verso ja Creative and Inclusive Finland -hanke. Seuraava pajapäivä on näillä näkymin ti 29.11. klo 11:30 alkaen Mäntyharjulla.

Teksti, kuvat ja lisätiedot

Johtava asiantuntija Tuija Toivakainen, tuija.toivakainen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 220

Lastenkulttuurikeskus Verso


Alueellista tietoa


Päivitetty: 29.09.2016