- Asiointi ja yhteystiedot
- Palvelut kohderyhmittäin
- Palvelut aiheittain
- Yritysten palvelut
- Maaseutuelinkeinojen palvelut
- Liikenteen palvelut
- Työn ja maahanmuuton palvelut
- Ympäristön palvelut
- Kalatalouden palvelut
- Rahoitukset, avustukset ja korvaukset
- Luvat, ilmoitukset ja lausunnot
- Neuvonta ja tietopalvelut
- Palveluiden asiasanahaku
- Käsittelyajat
- Valvonta
- Hinnasto
Suomi liikkeelle -ohjelman avustus kuntien lähivirkistysalueiden kunnostukseen ja kehittämiseen
Avustushaku on päättynyt 2.12.2024.
Uudenmaan ELY-keskus myöntää valtionavustuksia Suomen kunnille lähivirkistysalueiden ja lähiluontoalueiden kunnostamiseen, kehittämiseen sekä palvelujen parantamiseen.
Hakijoina voivat olla kunnat sekä kuntayhtymät.
Avustuksella toimeenpannaan hallitusohjelman mukaista poikkihallinnollista Suomi liikkeelle -ohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä liikunnallista elämäntapaa ja toimintakykyä kaikissa ikäryhmissä.
Lähiluonto, ulkoilureitit ja -alueet ovat väestön suosituimpia paikkoja liikkumiselle, ikäryhmästä riippumatta. Lähivirkistysalueet rakenteineen ovat yhdenvertaisia, maksuttomia ja matalan kynnyksen liikuntapaikkoja, jotka palvelevat laajaa käyttäjäjoukkoa iästä, sosioekonomisesta asemasta ja kansalaisuustaustasta riippumatta. Kehittämällä näitä alueita niistä tehdään entistä houkuttelevampia, mahdollistetaan luontoliikunta uusille käyttäjäryhmille sekä lisätään alueiden käyttöä nykyisten käyttäjien keskuudessa.
Avustuksen päätavoitteena on lisätä väestön liikkumista (fyysistä aktiivisuutta) lähiluonnossa luomalla laadukkaita ja helposti saavutettavia lähivirkistysalueita. Tavoite saavutetaan kunnostamalla ja kehittämällä kuntien olemassa olevia virkistysalueita, niiden reittejä, rakenteita ja palveluita, tai luomalla palvelurakenteita ja reittejä uusille alueille sekä parantamalla esteettömyyttä.
Haettavien hankkeiden tulee olla yleishyödyllisiä ja tukea mahdollisimman monen käyttäjän ulkoilua ja liikkumista luonnossa. Hanke-esityksiä laatiessaan kuntien tulee tarkastella erityisesti alueita, joilla on ollut erityistä käyttöpainetta, ja pyrkiä vähentämään kuormitusta mahdollisesti herkiltä luontoalueilta. Suunnitellut toimenpiteet eivät saa heikentää alueen luontoarvoja.
Avustuspäätösten maksatukset käsittelee KEHA-keskus.
Toimi näin
Toimita avustushakemus ELY-keskukselle ennen toimenpiteiden aloittamista, joihin avustusta haetaan. Avustusta voidaan myöntää vain kustannuksiin, jotka ovat syntyneet hakemuksen jättämisen jälkeen.
Hae avustusta ja myönnetyn avustuksen maksatusta sähköisesti aluehallinnon asiointipalvelussa.
Asiointipalvelussa hakemuksen voi jättää valtuutettu henkilö. Organisaation puolesta voivat asioida ilman erikseen annettua valtuutta henkilöt, joilla on asioiden hoitamiseen olemassa oleva valtuus tai rekisteritietoihin perustuva oikeus. Avustuksessa käytettävä valtuusasia on nimeltään Työllisyyden, ympäristön, elinkeinotoiminnan ja liikenteen valtionavustusten hakeminen. Valtuutetut henkilöt hoitavat asioita organisaationsa puolesta Suomi.fi-tunnistuksen kautta. Palvelu tarkistaa henkilön asiointioikeuden kirjautumisen yhteydessä. Valtuuden lisäksi asiointipalvelun käyttö edellyttää yhteisöasiakkailta Y-tunnusta.
Näin haet avustusta
Hae avustusta aluehallinnon asiointipalvelussa. Kirjaudu asiointipalveluun henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Täytä hakemus ja lisää siihen tarvittavat liitteet asiointipalvelun palveluvalikon kautta. Asiointipalvelun sisäiset ohjeet helpottavat hakemuksen täyttöä. Palvelusta saapuvat ilmoitukset kertovat tietoa asiointisi eri vaiheista. Sähköisesti asioimalla voit jättää hakemuksen, vastata hakemusta koskeviin täydennyspyyntöihin, täydentää hakemustasi ja vastaanottaa asiaasi koskevat päätökset.
Näin haet maksatusta
Hae avustuksen maksatusta KEHA-keskukselta päätöksen mukaisesti asiointipalvelussa yhdesssä tai useammassa erässä.
Kirjaudu asiointipalveluun henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Täytä maksatushakemus huolellisesti Maksatukset-välilehdellä ja liitä siihen vaaditut liitteet.
Kenelle ja millä ehdoin
Avustushaku on kohdennettu kunnille ja kuntayhtymille. Yksittäisten kuntien ja kuntayhtymien lisäksi kuntia kannustetaan muodostamaan alueellisia konsortioita yhteisten hankkeiden suunnitteluun. Avustus kohdennetaan ensisijaisesti kuntien omistamille tai hallinnoimille maille. Jos hankkeet kohdistuvat myös yksityisille maille, kunnan tulee varmistaa maanomistajan kirjallinen suostumus hankkeeseen, ja lisäksi on otettava huomioon valtiontukisäännöt.
Haettavien hankkeiden tulee olla yleishyödyllisiä ja tukea mahdollisimman monen käyttäjän ulkoilua ja liikkumista luonnossa. Hanke-esityksiä laatiessaan kuntien tulee tarkastella erityisesti alueita, joilla on ollut erityistä käyttöpainetta, ja pyrkiä vähentämään kuormitusta mahdollisesti herkiltä luontoalueilta. Suunnitellut toimenpiteet eivät saa heikentää alueen luontoarvoja.
Hankkeelle on eduksi, jos hanke-esityksen valmistelussa on tarkasteltu luonto- ja virkistysalueita kokonaisuutena, mahdollisuuksien mukaan seudullisessa yhteistyössä. Keskeisiä näkökohtia ovat muun muassa virkistysalueiden keskinäinen kytkeytyneisyys, viheralueverkoston rakenne sekä virkistysyhteyksien tai -alueiden perustamis- ja laajennustarpeet.
Hankkeelle on eduksi, jos virkistysalueet ovat helposti saavutettavia arjen luontoalueita, joihin pääsee kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä. Jo pelkkä siirtyminen luontoalueelle voi kannustaa liikkumaan, ja hankkeet tukevat samalla Suomen hiilineutraalisuustavoitteita.
Hankkeelle on myös eduksi, jos se parantaa esteettömyyttä.
Avustusta myönnetään enintään 50 prosenttia hankkeen toteutuneista hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista. Avustuksen enimmäismäärä on 200 000 euroa hanketta kohti. Avustettavaksi hyväksytään vain arvonlisäverottomat kustannukset. ELY-keskus ei myönnä avustusta hankkeille, jotka tuottavat kunnille suoraa rahallista hyötyä. Toimenpiteistä mahdollisesti syntyvä taloudellinen tulo tulee osoittaa kustannusarviossa omarahoitusosuuden kattamiseen.
Avustuspäätöksessä voidaan antaa myös muita määräyksiä, joita päätöksen kohteen tulee noudattaa.
Palvelu on maksuton.
Päivitetty: 05.06.2024