Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Pelastetaan järvilohi -kampanja nostaa esiin järvilohen hätätilan

Saimaalla ja Pielisellä elävä äärimmäisen uhanalainen järvilohi on todellisessa vaarassa kuolla sukupuuttoon. Viimeisimmän viiden vuosikymmenen aikana järvilohikanta on ollut täysin riippuvainen viljelystä ja istutuksista. Maa- ja metsätalousministeriö avasi Pelastetaan järvilohi -kampanjan ja kokosi yhteen keskeiset vaikuttajatahot yhteiseen tilaisuuteen etsimään tilanteeseen ratkaisuja.

Järvilohi on viime vuosikymmeninä kohdannut monia haasteita.  Vesirakentaminen on tukkinut vaellusreittejä, järvilohta on kantaan nähden kalastettu liikaa ja viljelylaitosten vesihomeongelma on tuhonnut massiivisia määriä emokaloja ja istukkaita. Vesihomeongelma on erittäin suuri haaste, sillä kanta on jo viiden vuosikymmenen ajan ollut voimassa istutusten voimin. Järvilohi olisi jo kuollut sukupuuttoon ilman istutuksia.

Järvilohen pelastaminen vaatii vuosikymmenten pitkäjänteisen työn. Nyt alkavan Pelastetaan järvilohi -kampanjan sekä 14.3. järjestetyn tilaisuuden tavoitteena on saada järvilohen heikkoa tilaa näkyvämmäksi sekä keskeisiä toimijoita keskustelemaan ja etsimään ratkaisuja tilanteeseen. 

Järvilohen pelastamiseksi on tehtävä monia toimia, jotka vaativat pitkäjänteisyyttä. Järvilohen lisääntymisalueita tulee kunnostaa ja rakentaa lisää ja kaloille tarvitaan nousu- ja laskureittejä. Kalanviljelyn vesihomeongelma tulee saattaa kuntoon, mikä edellyttää tutkimusta ja pilottihankkeita. Myös kalastukseen on kiinnitettävä huomiota: järvilohta ei ollenkaan tulisi pyytää Saimaalla ja Pielisellä.

Lue lisää:

Pelastetaan järvilohi -kampanja nostaa esiin järvilohen hätätilan (maa- ja metsätalousministeriön tiedote 14.3.2023, mmm.fi)