Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Kuuleminen ehdotetuista Lounais-Suomen merkittävistä tulvariskialueista alkaa kevättulvien vallitessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuuleminen

Varsinais-Suomea ja Satakuntaa koskeva ehdotus merkittäviksi tulvariskialueiksi sekä asiakirja suunnittelun aikaisesta osallistumisesta, tiedottamisesta ja kuulemisesta ovat nähtävillä 9.4.2018 – 9.7.2018 Varsinais-Suomen ja Satakunnan kunnissa ja ELY-keskuksen Turun ja Porin toimipisteissä sekä osoitteessa www.ymparisto.fi/vaikutavesiin, josta löytyy myös edellisen suunnittelukierroksen yhteydessä v. 2011 laaditut tulvariskin alustavan arvioinnin raportit ja v. 2015 valmistuneet tulvariskien hallintasuunnitelmat vuosille 2015-2021.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on laatinut tarkistetun ehdotuksen vuonna 2011 vesistöjen tai meriveden tulvimisriskin vuoksi ensimmäistä kertaa nimettyihin Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnan merkittäviin tulvariskialueisiin. Tulvariskien hallinnan suunnitteluprosessi perustuu EU:n tulvadirektiiviin ja kansalliseen tulvalainsäädäntöön ja se tehdään kuuden vuoden sykleissä. Vuoden 2018 lopussa Maa- ja metsätalousministeriön päätöksellä nimettäville merkittäville tulvariskialueille tehdään seuraavassa vaiheessa tulvavaara- ja tulvariskikartat, joista selviää tarkemmin, minne tulva voi levitä ja mille toiminnoille tulvista voi aiheutua vahinkoa. Lopuksi alueille laaditaan seuraavaksi kuudeksi vuodeksi tulvariskien hallintasuunnitelmat, joissa esitetään toimenpiteet tulvariskien estämiseksi ja vähentämiseksi.

ELY-keskus esittää merkittävien tulvariskialueiden vähentämistä Lounais-Suomessa toisella suunnittelukierroksella. Uusien käytettävissä olevien rannikkotulvakarttojen perusteella edellisellä suunnittelukaudella merkittäväksi tulvariskialueeksi määritetystä Turun, Raision, Naantalin ja Rauman rannikkoalueesta ehdotetaan jätettäväksi pois Raision, Naantalin ja Rauman kaupunkien alueet, koska merkittävän alueen kriteerit eivät uusien tulvavaarakarttojen mukaan niiden alueella täyty. Myös Salon merkittävä tulvariskialue esitetään poistettavaksi, koska Salon merkittävän tulvariskialueen kriteerit aiheuttava tulvatilanne syntyy jääpatotulvatilanteen seurauksena ja Salon jääpatotulvariskin arvioidaan pienenevän merkittävästi tammikuussa 2018 alkaneen Uskelanjoen jäänpidätysrakenteiden rakentamistyön ansiosta. Jäänpidätysrakenteet on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2019 loppuun mennessä. Ensimmäinen jäänpidätysrakenne valmistui hiljattain Uskelanjoen Yyrönkoskeen juuri ennen kevättulvaa ja jäiden lähtöä (kuva alla). Kokemäenjoen merkittävien tulvariskikohteiden, Porin ja Huittisten kaupunkien osalta, ei olla ehdottamassa muutoksia.

Uskelanjoen Yyrönkosken vastavalmistunut jäänpidätysrakenne, kuva: Marko Huhtakallio Uskelanjoen Yyrönkosken vastavalmistunut jäänpidätysrakenne. Kuva: Marko Huhtakallio

Ajankohtainen kevättulvatilanne Lounais-Suomessa

Viime viikolla tapahtunut sään lämpeneminen nosti vesistöjen virtaamat tulvalukemiin viikonloppuna Varsinais-Suomessa ja Etelä-Satakunnassa. Virtaamat jäivät kuitenkin alle keskimääräisen kevättulvahuipun pienehkön lumimäärän ja kohtuullisen vähäisten sademäärien vuoksi. Maanantaina on tulossa vesisadetta Lounais-Suomeen ennusteen mukaan noin 5-10 mm. Eniten sataa Etelä-Satakunnassa, jossa tulvavirtaamat nousevat todennäköisesti tämän kevään huippuunsa parin seuraavan päivän aikana.

Maanantain jälkeen sää poutaantuu, mikä kääntää virtaamat laskuun Varsinais-Suomen vähäjärvisillä vesistöalueilla. Loppuviikkoa kohden tapahtuva ilman selvä lämpeneminen vauhdittaa lumen sulamista ja valuntaa vesistöihin siellä, missä lunta on vielä runsaasti jäljellä eli lähinnä Pohjois-Satakunnassa. Lounais-Suomen tämän kevään suurimmat tulvimisriskit liittyvätkin tänä keväänä Satakunnan vesistöjen mahdollisiin jääpatoihin, jotka syntyessään voivat aiheuttaa tulvimista. Karvianjoen vesistössä kylmä kevättalvi vahvisti jääkannet keskimäärin noin puolen metrin vahvuisiksi. Sateeton poutasää ja yöpakkaset tosin pienentävät jään liikkeellelähdön aiheuttamia tulvimisriskejä.
 

Lisätietoja:

Johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen, puh. 0295 022 953


Alueellista tietoa