Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Tunnelmat alueilla odottavia hitaan talouskasvun vallitessa

Seutukuntien odotuksissa on aiempaan nähden hitusen enemmän toiveikkuutta. Monilla alueilla tunnelmaa kuvaillaankin varovaisen odottavaksi. Positiiviset odotukset kohdistuvat pääasiassa vuoden päähän. Alkuvuosi 2013 menee monilla alueilla vielä sinnitellen. 

Hiljainen taloustilanne näkyy kuitenkin työttömyyden nousuna ja työttömyyden rakenteen vaikeutumisena. Nämä arviot sisältyvät 6.3.2013 Vaasassa julkaistuihin Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2013 ja Maakuntien suhdannekehitys 2011–2013 -raportteihin. 

Elinkeinoelämä odottaa positiivisten signaalien vahvistumista  

Alueelliset kehitysnäkymät -raportin mukaan elinkeinoelämän ja yritysten tilanne on tällä hetkellä 10 seutukunnassa parempi kuin vuosi sitten. Tilanne on säilynyt ennallaan 31:ssä ja heikentynyt 26 seutukunnassa.  

Seuraavan puolen vuoden kuluessa elinkeinoelämän tilanteen odotetaan paranevan 16 seutukunnassa, pysyvän nykytasolla 37 seutukunnassa ja heikkenevän 14 seutukunnassa. Vuoden päähän ulottuvissa arvioissa korostuvat jo positiiviset odotukset, sillä tilanteen odotetaan olevan nykyistä parempi 43 alueella, eikä heikkenemistä odoteta tapahtuvan enää millään alueella. 

Suurimmista seutukunnista positiivisen kehityksen alueita ovat lähinnä Kuopion, Lappeenrannan ja Porin seutukunnat. Viime aikojen rakennemuutosten myötä vaikeaan tilanteeseen ovat ajautuneet Salon ja Raaseporin seutukunnat, joissa työttömyys on noussut nopeasti. Varsinkin Salossa ongelmat heijastelevat myös rakentamiseen ja kauppaan. Alkuvuonna myös Alajärvellä, Järviseudun seutukunnassa, on tilanne kääntynyt nopeasti heikompaan suuntaan. 

Vientiteollisuuden ja rakentamisen näkymät ovat vaisut kautta maan. Kaivostoiminnan ympäristövaikutukset ovat nousseet voimakkaasti esille, mutta alan kasvu jatkuu edelleen, mikä näkyy etenkin Pohjois- ja Itä-Suomessa. Uusiutuvan energiaan investointisuunnitelmat lähtevät tämän vuoden aikana monilla alueilla liikkeelle.  

Maakuntien talous- ja työllisyyskehitys oli heikkoa vuonna 2012 

Maakuntien suhdannekehitys 2011–2013 -raportissa analysoidaan alueiden viimeaikaista kehitystä työllisyyden, tuotannon ja väestön suhteen.  Näihin tekijöihin perustuvan maakuntien suhdanneindikaattorin mukaan kehitys on ollut myönteisintä vuonna 2012 Pohjois-Savon, Kanta-Hämeen ja Pohjanmaan maakunnissa.

Työttömyys on kasvanut nopeimmin vientipainotteisilla kaupunkiseuduilla kuten Salossa, Raaseporissa, Oulussa ja Jyväskylässä. Teollisuuden ja rakentamisen liikevaihto kääntyi laskuun useimmissa maakunnissa vuoden 2012 aikana.  

Väestönkasvu hidastui koko maassa hieman edelliseen vuoteen verrattuna, mutta voimistui Uudellamaalla johtuen kasvavasta maahanmuuttajien määrästä. 

Raportit seuraavat alueiden kehitystä 

Alueelliset kehitysnäkymät on työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskusten kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, jossa tiivistyy aluekehittäjien näkemykset seutukuntien ja ELY-keskus­aluiden nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Kevään 2013 raportti ja videotallenne julkistamistilaisuudesta löytyvät verkosta 6.3. jälkeen osoitteessa www.temtoimialapalvelu.fi  

Maakuntien suhdannekehitys 2011?2013 on työ- ja elinkeinoministeriön alueosaston vuosittain tuottama seurantaraportti alueiden viimeaikaisesta kehityksestä. Raportti on verkossa osoitteessa: www.tem.fi/julkaisut

Alueeliset kehitysnäkymät 2013 (pdf)
Elinkeinoelämän tilanne seutukunnittain (pdf)
Työvoiman saatavuuden tilanne (pdf)
Työttömyystilanne seutukunnittain (pdf)

Lapin lisätiedot:
ylijohtaja Pirkko Saarela, puh. 0295 037 122
yksikön päällikkö Tuija Ohtonen, puh. 0295 037 103 

Valtakunnalliset lisätiedot:
kehittämispäällikkö Jouko Nieminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus, puh. 040 770 3010
neuvotteleva virkamies Esa Tikkanen, TEM, puh. 050 040 5459
neuvotteleva virkamies Ilkka Mella, TEM, puh. 040 569 5329 


Alueellista tietoa