Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Kaakkois-Suomessa neuvonnan ja ohjauksen tulevaisuus näyttää lupaavalta (Kaakkois-Suomi)


Mies istuu tuolilla ja lukee paperia. Tautalla näkyy toimistoa ja kävelevä mies.

Nelisenkymmentä elinikäisen oppimisen ja ohjauksen parissa työskentelevää ammattilaista kokoontui Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kutsumana ELO-yhteistyöryhmien kokoukseen ja alueelliseen ELOLIV2024 -webinaariin 18.10.2024. Kokouksessa sovittiin monialaisen ja ylialueellisen toiminnan jatkumisesta yhteisen strategian mukaisesti. Tilaisuuden lopuksi sukellettiin työelämäyhteistyö -teemaisiin akvaariokeskusteluihin. ​​​​​

Kaakkois-Suomen ELO-verkosto (Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen verkosto) keskittyy elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kehittämiseen alueella.  Verkoston toiminta sisältää mm. yksilö- ja ryhmäohjausta, strategista kumppanuusverkostoyhteistyötä sekä vaikuttavuustyöpajoja.

– KASELO-verkosto osaltaan varmistaa ja edistää osaavaa työvoimaa, työelämävalmiuksia, työllisyyttä, yritteliäisyyttä ja yrittäjyyttä, kertoo kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.   

ELY-keskus jatkaa elinikäisen ohjauksen verkostotyön koordinointia päivitetyn strategian ja toimintasuunnitelman mukaisesti, ja myös molempien maakuntien yhteistyöryhmät jatkavat toimintaansa.

– Jatkuva dialogi ja konkreettinen yhteiskehittäminen on paras strategiaprosessi, Kaikkonen siteeraa KASELON vuoteen 2027 saakka kestävää strategiaa.  ​​​​​​ 

Kaakkois-Suomessa neuvonnan ja ohjauksen tulevaisuus näyttää lupaavalta  

Teknologian kehittyessä yhä useammat neuvonta- ja ohjauspalvelut siirtyvät verkkoon. Tämä mahdollistaa laajemman saavutettavuuden ja joustavuuden, kun palveluja voidaan tarjota etänä ja ajasta riippumatta. Tulevaisuudessa korostuu entistä enemmän yksilöllisten tarpeiden huomioiminen. Tämä tarkoittaa räätälöityjä ohjaus- ja neuvontapalveluja, jotka vastaavat paremmin asiakkaiden henkilökohtaisiin tilanteisiin ja tavoitteisiin.   

Eri toimijoiden, kuten koulujen, työvoimatoimistojen ja sosiaalipalveluiden, välinen yhteistyö tiivistyy, ja tämä mahdollistaa kokonaisvaltaisemman tuen tarjoamisen asiakkaille, kun eri alojen asiantuntemus yhdistetään.  Ohjauksen ja neuvonnan tulevaisuudessa painotetaan yhä enemmän sosiaalista kestävyyttä, tasa-arvoa ja hyvinvointia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä sekä osallisuuden tukemista.  Jatkuva oppiminen ja itsensä kehittäminen ovat keskeisiä teemoja, ja ohjauspalvelut tukevat yksilöitä elinikäisessä oppimisessa, mikä auttaa heitä sopeutumaan muuttuviin työmarkkinoihin ja kehittämään uusia taitoja muuttuvassa maailmassa.  

Monialaisella yhteistyöllä, digitalisaation hyödyntämisellä, koulutuksen ja osaamisen kehittämisellä, asiakaslähtöisyydellä, vaikuttavuuden seurannalla ja arvioinnilla sekä kestävällä kehityksellä ja hyvinvoinnilla luodaan vahva ja vaikuttava ekosysteemi, joka tukee neuvonnan ja ohjauksen positiivista tulevaisuutta Kaakkois-Suomessa. 

Aina on hyvä ikä suunnitella uraa – urasuunnittelutaidot koskettavat jokaista  

Asiantuntija Teea Oja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta kertoi elinikäisen ohjauksen kansallisesta kehittämisestä ja ELO-strategiasta erityisesti urasuunnittelutaitojen osalta. 

– Aina on hyvä ikä suunnitella uraa, Oja painottaa. – Pitkän tähtäimen tavoitteena on, että jokaisella on mahdollisuudet ja taidot tehdä tietoisesti suunnitelmia sekä koulutus- ja työurapäätöksiä muuttuvassa työn maailmassa.   

Urasuunnittelutaitojen kehittämiskokonaisuudesta kertoivat opinto-ohjaaja Milla-Miia Luosujärvi ja erityisasiantuntija Piia Lievetmursu Hyriasta. He esittelivät myös tarkemmin urasuunnittelutaitojen osaamiskehikko -työkalua. Se on kansalliseen urasuunnittelutaitojen viitekehykseen perustuva ohjausalan ammattilaisen työkalu. Työkalu liitetään osaksi Osaamispolkua eli jatkuvan oppimisen digitaalista palvelukokonaisuutta vuoden 2025 aikana. 

Yrittäjyyttä kaiken ikää  

Projektipäällikkö Maarit Koverola Cursor Oy:stä kertoi seuraavaksi Varustamo -hankkeesta. Hankkeen tavoitteena on yrityspalvelujen ja yrittäjyyskoulutuksen verkostoyhteistyön ja palvelukokonaisuuden kehittäminen, uuden osaamisen aikaansaaminen ja osaamistarpeiden ennakoiva tunnistaminen.

– Hankkeessa kehitetään Kymenlaaksoon yritysten omistajanvaihdoksia edistävä ja tukeva palvelumalli, jossa yritysneuvonnan ja oppilaitosten palvelut muodostavat saumattoman kokonaisuuden, Koverola kertoi.

Akvaariokeskustelut ​​​​​

Seminaarin päätteeksi syvennyttiin uraohjauksesta tulevaisuusohjaukseen ja -neuvontaan Työelämäyhteistyö-akvaariokeskustelussa. Akvaariossa olivat keskustelemassa projektipäällikkö Sari Leppänen; Ekami, uraopinto-ohjaaja Tiina Koskela; Sampo, työelämäpalveluiden päällikkö Jani Nurmi; Eduko, tohtorikoulutettava Lea Oksanen; LUT-yliopisto, rahoitusasiantuntija Antti Hieta; Hämeen ELY-keskus, tutkimuspäällikkö Irina Kujanpää; Xamk, projektipäällikkö ja TKI-asiantuntija Maina Seppälä; LAB-amk.  

Keskustelua reflektoivat Yritysasiantuntija Marja Mustapää; Lappeenrannan kaupungin elinvoimapalvelut, Wirma yrityspalvelut, TF-koordinaattori Juha Linden; Kaakkois-Suomen ELY-keskus, TF-koordinaattori Asko Jaakkola; Kaakkois-Suomen ELY-keskus, yrittäjyyskouluttaja ja yrittäjä Anne Kainlauri; Mikroyrittäjän kasvuohjelma, Ekami.  Akvaarion puheenjohtajana toimi ELY-keskuksen Ritva Kaikkonen fasilitointiyhteistyössä Kaakkois-Suomen TE-toimiston Anne Kaarnaojan ja Kari Kurkisen kanssa.  



Teksti: Minna Niukkanen
​​​​