Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Yritystarina: SpinDrive (Kaakkois-Suomi)

Kun puhutaan nopeasti pyörivistä sähkömoottoreista, laakerointi on yleensä se tekijä, mikä määrittää maksimipyörimisnopeuden.

SpinDrive kehittää ja toimittaa digitaalisia laakereita, aktiivisia magneettilaakereita, jotka eivät rajoita sähkökoneiden maksimipyörimisnopeutta leijuntateknologian ansiosta. Magneettilaakerin toimintaperiaate muistuttaa Maglev-luotijunaa, joka voi kulkea jopa yli 500 km/h, sillä radan ja junan välillä ei ole mekaanista kosketusta ja liikkuessaan juna leijuu magneettikentässä. Vastaavasti magneettilaakerin leijuttaessa pyörivää akselia sähkömoottorit ja -generaattorit voivat saavuttaa hurjat pyörimisnopeudet.

SpinDriven asiakkaat ovat pääosin teollisuuden laitevalmistajia. Magneettilaakereita on ollut kaupallisesti saatavilla jo yli 20 vuotta, mutta aiemmin ne ovat olleet luksustuotteita, joihin vain harvoilla ja valituilla on ollut varaa. SpinDriven kehitystyössä punaisena lankana on kustannustehokkuus ja helppous, jotta magneettilaakereiden erinomaisuus olisi saatavilla myös teollisuusaloilla, joilla ei ole aiemmin ollut pääsyä siihen. "Yksi yrityksen tärkeimmistä arvoista on vastuullisuus: halutaan taistella ilmastokriisiä vastaan, ja se ei ole pelkkää sanahelinää, vaan meillä on siihen teknologinen ratkaisu, jonka vaikutus on mitattavissa", SpinDriven toimitusjohtaja Janne Heikkinen kertoo.


SpinDriven toimitusjohtaja Janne Heikkinen

EU-rahoituksissa liikkuu suuremmat summat

SpinDrive on hyödyntänyt EU:n tarjoamia rahoituspalveluita, vuonna 2020 he pääsivät mukaan Horisontti 2020 -ohjelmaan. Horisontti 2020 oli vuosina 2014–2020 käynnissä ollut EU:n rahoitusohjelma, jossa myönnettiin yhteensä 80 miljardia euroa tukemaan yritysten tutkimusta ja innovaatioita. Tällä hetkellä SpinDrivella on arviointiprosessissa EIC Accelerator -hakemus, joka on todella kilpailtu rahoitusinstrumentti, mutta avustuksen suuruus liikkuu miljoonissa euroissa.

"EU-rahoitusten hakeminen on hallinnollisesti raskas prosessi, ja niitä ei edes kannata lähteä hakemaan pelkästään omin voimin. Ympäri Eurooppaa on konsultteja, jotka tekevät pelkästään niitä hakemuksia, he tietävät millaisia järjestelmät ovat ja mitä arvioitsijat katsovat", Heikkinen kertoo.

Kiitosta palveluhenkisyydestä

SpinDrive sai alkunsa Business Finlandin (silloinen Tekes) rahoittamasta LUT-yliopiston hankkeesta, ja edelleen 11 vuoden jälkeen heillä on sama asiakasvastaava sieltä. Yritys on hyödyntänyt laajasti Business Finlandin rahoitusinstrumentteja, ja tälläkin hetkellä on meneillään pari isompaa kehityshanketta.

"Olen erittäin tyytyväinen kuinka palveluhenkisiä Business Finlandin sekä ELYn ihmiset ovat ja millaista palvelua niistä saa. Vaikka joskus päätökset olisivatkin negatiivisia, niin aina tulee perustelut ja parannusehdotuksia, miten mennään eteenpäin, miten hakemusta tulisi viilata paremmaksi tai mikä toinen rahoitusinstrumentti sopisi paremmin suunniteltuun kehitystyötön. Palvelun laatu on ollut 6/5, ja suosittelen todella lämpimästi kaikille kasvuhakuisille, kehittyville yrityksille", Heikkinen kiittelee.

ELY-keskukselta SpinDrive on saanut Yrityksen kehittämisavustusta sekä hyödyntänyt konsulttipalveluita. "Konsulttipalvelu on hyvä ja suoraviivainen tukimuoto. Kun saa kustannustehokkaasti pienen pätkän konsultointia johonkin tarkasti rajattuun aiheeseen, se avittaa liiketoiminnan kehittämisessä", Heikkinen kertoo.


SpinDriven työntekijöitä

Suomessa asiat toimivat

Yritys on ollut kahdesti mukana Kasvu Openissa, mikä on vuosittain järjestettävä yrityskasvuohjelma. Siellä voi osallistua maksuttomiin, aina tiettyihin aihealueisiin keskittyviin sparraussessioihin sekä erilaisiin tapahtumiin. SpinDrive on myös osallistunut kiihdyttämö-ohjelmiin Sveitsissä, Tanskassa ja Suomessa. Päällimmäisenä niistä on jäänyt käteen vertaistuki ja kontaktit sekä repullinen neuvoja ja ideoita yrityksen kehittämiseen. ”Jo se, että selittää ymmärrettävästi omaa liiketoimintaa ulkopuoliselle henkilölle, kirkastaa ajatusta liiketoiminnasta ja sen kehityskohteista”, Heikkinen avaa.

Tällä hetkellä SpinDrive työllistää yhteensä 15 henkilöä Lappeenrannassa, Helsingissä sekä Saksassa. Tytäryhtiön perustaminen Saksaan avasi Heikkisen silmät siitä, kuinka hyvin asiat toimivat Suomessa. "Monesti voi tuntua, että Suomessa viranomaiset ja lainsäädännöt eivät ole mahdollistamassa vaan rajoittamassa toimintaa. Täällä Suomessa on kuitenkin erittäin hyvä tilanne, kaikki toimii digitaalisesti ja esimerkiksi yrityksen perustaminen on sata kertaa helpompaa kuin Saksassa", Heikkinen toteaa naurahtaen.

Lisätietoja:

 

Teksti: Taija Turunen
Kuvat: Mikko Nikkinen, Storymakers.