Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Sinilevähavainnot hieman lisääntyneet Lounais-Suomen merialueilla (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuluvalla viikolla Varsinais-Suomen ELY-keskukselle on ilmoitettu sinilevähavainnoista hieman aiempia viikkoja useammalta vakiohavaintopaikalta. Sinilevien runsaudet ovat kuitenkin säilyneet edelleen maltillisina ja havainnot ovat pääasiassa vähäisistä esiintymistä. Sinilevää näyttäisi havaintojen perusteella olevan edelleen merialueilla laajasti veteen sekoittuneena, joka saattaa tyynillä säillä muodostaa nopeasti pintaesiintymiä.

Merialueilla sinilevää on havaittu laajalti Turun rannikkoalueella Piikkiönlahdelta Merimaskun Kirkonsalmelle. Havainnot tällä välillä ovat kuitenkin vähäisiä, eikä alueella ole kuluvalla viikolla tehty havaintoja pintaesiintymistä. Vähäisiä sinilevähavaintoja on myös tehty ulommilla merialueilla Korpoströmin ja Trunsön edustalla. Myös Rauman ja Luvian vakiohavaintopaikoilta on tehty havaintoja vähäisistä sinileväesiintymistä. Alkuviikon satelliittikuvissa on myös havaittu sinilevää Selkämeren eteläosissa. Havainnoitsijan mukaan sinilevien määrä Rauman edustalla on kuitenkin vähentynyt aiemmista viikoista. Uudenkaupungin Mannervedellä sinileväesiintymä jatkuu edelleen runsaana. Vakioseurannan ulkopuolelta on tehty havaintoja ELY-keskuksen vedenlaadun seurantapaikoilta vähäisistä sinileväesiintymistä Kemiönsaaren etelänpuoleisella merialueella. Kansalaisten tekemiä havaintoja on ilmoitettu ELY-keskukselle Mynälahden runsaasta sinileväesiintymästä. Myös Järvi-meriwikiin on tehty kuluvalla viikolla kansalaisen tekemä havainto runsaasta esiintymästä Kustavin Iniöstä.

Sisävesillä sinilevien tilanne jatkuu edelleen maltillisena. Kuluvalla viikolla sisävesien sinilevähavaintoja on ilmoitettu vain Kemiönsaaren Dragsfjärdenistä, jossa sinilevää on edelleen vain vähän veteen sekoittuneena, sekä Säkylän Köyliönjärveltä, jossa runsas sinileväesiintymä jatkuu.  Aikaisempiin vuosiin verrattuna Köyliönjärven ja muidenkin sisävesien sinilevätilanne jatkuu kuitenkin maltillisena. Kansalaisten tekemiä havaintoja sisävesiltä ei ole ilmoitettu ELY-keskukselle.

Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan kansalaisten levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata omia levähavaintoja joko kirjautumalla palveluun www-sivuilta tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Erityisen runsaita leväesiintymiä koskevista levänäytteistä tulee sopia etukäteen Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa.

 

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Niko Kallio                                                                      0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel                                         0295 022 879


Alueellista tietoa