Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Siitepölyä vedenpinnalla paikoin runsaasti - sinilevämäärät vähäisiä (Kaakkois-Suomi)

Sinilevien määrät Kaakkois-Suomen sisä- ja rannikkovesillä ovat alkukesälle tyypilliseen tapaan edelleen vähäisiä.  Paikoitellen veden pinnalle on kertynyt männyn siitepölyä. Vesien pintalämpötilat ovat edelleen tavanomaista viileämpiä.

Kesäkuun kolmannella viikolla Kaakkois-Suomen järviltä on tullut vain yksittäinen havainto sinilevästä. Viikoittaisista vakioseurantapaikoista sinilevää on ollut vain Iitin Urajärvellä, jossa alkuviikosta todettiin vähäinen määrä levää. Lappeenrannan Haapajärven tilanteesta ei ole ajantasaista tietoa. Useilla järvillä männyn siitepöly on muodostanut kellertäviä kertymiä veden pinnalle.

Itäisen Suomenlahden rannikkovesillä ei tällä viikolla havaittu sinilevää pintavedessä, mutta aiempien viikkojen tapaan levähippuja todennäköisesti esiintyy vähäisinä määrinä syvemmissä vesikerroksissa ulkosaaristoalueella. Siitepölykertymiä on havaittu ainakin Virolahden edustan rannikolla. Merivartiostolta tuli lisäksi havainto pohjasta irronneesta rihmamaisesta levästä, jota oli paljon Kilpisaaren rantavesissä.

Yleisöhavaintoja sinilevistä ei Kaakkois-Suomen sisä- tai rannikkovesiltä ole toistaiseksi tullut.

Pintavedet ovat edelleen tavanomaista viileämpiä. Pintaveden lämpötila Kaakkois-Suomen järvissä on 14–16 astetta. Itäisellä Suomenlahdella pintaveden lämpötilat on ulkosaaristossa yhä 11–12 astetta ja rannikon suojaisissa lahdissakin vain 13 asteen tuntumassa. Pintaveden lämpötila ei vielä edistä sinilevien runsastumista.

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen.

Verkossa:

Järviwiki:

www.syke.fi:

www.ymparisto.fi:

www.ely-keskus.fi

Lisätietoja:
Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296


Alueellista tietoa