- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2014
Levät vähissä, kuusen suopursuruosteen massaesiintymiä muutamissa Etelä-Savon järvissä (Etelä-Savon ELY-keskus)
Sinilevät eivät tällä hetkellä vaivaa Etelä-Savon järviä, vaikka säät ovat pitkään olleet lämpimiä. Uimavedet ovat paikoin jo yli 23 asteisia myös suurilla järvillä, mikä on pari-kolme astetta yli ajankohdan keskiarvon.
Etelä-Savon 16:lta levähavainnoinnin kohteelta sinileväilmoituksia on tällä viikolla tullut vain kahdelta paikalta Juvalla ja Haukivuorella; niissäkin levämäärät ovat olleet vähäisiä. Rehevimmät järvemme, joissa levähaitat voivat kestää viikkoja, eivät vielä ole olleet tuntuvien massaesiintymien kourissa. Levätilanne voi kuitenkin vaihdella päivästä ja sääolojen vaihtelusta johtuen nopeastikin, ja rehevimmissä järvissä varsinainen leväsesonki saattaa olla vasta alkamassa.
Maakunnan järvissä havaittiin heinäkuun kahtena alkuviikkona vähäisiä tai kohtalaisia määriä sinilevää. Sinilevää oli myös kirkasvetisissä ja puhtaina pidetyissä suurjärvissä kuten Puruvedessä, Pihlajavedessä ja Ryökäsvedessä. Puhtaiden järvien sinileväesiintymät menivät tavanomaisesti ohi vuorokaudessa kestäen enimmillään muutaman päivän.
Rusehtava suopursuruoste värjää järviä
Haittalevien sijaan pöly- ja itiökertymät ovat sotkeneet järvien pintakalvoja lukuisissa kohteissa. Lämpimät ja sateiset jaksot sekä suuri ilmankosteus edesauttoivat ennen kaikkea kuusen suopursuruostesienen itiöiden kypsymistä. Viime viikkoon keskittyneissä havainnoissa todettiin itiölauttojen ilmaantuneen vesistöön juuri voimakkaan sateen jälkeen, jolloin tuuli ja sade kuljettivat vettä kevyempiä itiöitä laajoiltakin alueilta. Laajimmillaan suopursuruostesienen lautat olivat satojen metrien pituisia. Mikroskopoinnin avulla varmennettuja esiintymiä todettiin Kyyvedeltä, mutta lähes varmoja ruostesienilauttoja havaittiin myös muun muassa Sysmäjärvellä.
Ruostesienen itiölautat ovat väriltään tavallisesti ruosteenruskeita, mutta punertavia, oranssinkeltaisia tai jopa kellertäviä lauttoja voi esiintyä. Lautan väri vaihtelee itiöiden kypsyysasteesta, veden väristä sekä vedessä olevista muista hiukkasista riippuen. Veteen joutuessaan itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon tarttuu helposti myös muita veden pinnalla olevia aineksia kuten leviä, vesiselkärangattomien ja hyönteisten kuoria, vesikasvinkappaleita jne. Haitaksi koettu vaikutus on lähinnä esteettinen, ja itiölautat hajoavat usein muutaman päivän kuluessa.
Levät voivat aiheuttaa oireita
Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Ruostesienen itiöt eivät ole myrkyllisiä ihmisille tai eläimille, mutta erityisen runsaat esiintymät saattavat aiheuttaa lieviä oireita herkkäihoisille. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 09 471 977 (24 h/vrk).
Linkit
- Etelä-Savon levätilanne (ely-keskus.fi)
- Etelä-Savon havaintopaikat (Järviwiki)
- Valtakunnallinen levätilanne (Järviwiki)
- Tietoa levähaitoista (vesiensuojelu.fi)
Lisätietoja:
Hydrobiologi Antti Haapala, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 024 173
- Julkaisupäivä
- 24.7.2014