Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Levät vähissä, kuusen suopursuruosteen massaesiintymiä muutamissa Etelä-Savon järvissä (Etelä-Savo)

Juhannuksen molemmin puolin ja heinäkuun alkuun osuneet sinilevien kohtalaiset esiintymät eivät laajemmalti vaivaa Etelä-Savon järviä, hyvistä sääoloista huolimatta. Kuluneella viikolla uimavedet ovat saavuttaneet ajankohdan keskiarvon oltuaan alkukesästä väliin normaalia lämpimämpiä, mutta lähes koko heinäkuun keskimääräistä viileämpiä. Tiistain ja keskiviikkoaamun mittausten perusteella Jaakko onkin heittänyt "kuuman kiven" ja muun muassa Kyyvesi ja Haukivesi ovat nyt lämmenneet sunnuntaihin nähden jo reilulla kolmella asteella.

ELY-keskuksen tietoon on tällä viikolla tullut vain lieviä leväesiintymiä Pieksämäen ja Haukivuoren suunnasta. Runsasravinteisimmat järvemme, joissa levähaitat ovat pidempiaikaisia, eivät vielä ole olleet tuntuvien massaesiintymien kourissa. Etelä-Savon vakituisilta levähavainnoinnin kohteilta lievien sinileväkukintojen ilmoituksia on nyt vain Pieksänjärveltä ja Pyhityltä muiden kohteiden ollessa levättömiä.

Ruostesienilauttoja edelleen vesistöissä

Haittalevien sijaan pöly- ja itiökertymät ovat sotkeneet järvien pintakalvoja lukuisissa kohteissa. Lämpimät ja sateiset jaksot sekä suuri ilmankosteus ovat edistäneet ennen kaikkea kuusen suopursuruostesienen itiöiden kypsymistä. Edelliseen viikkoon ja etenkin viime viikonvaihteeseen keskittyneissä havainnoissa todettiin itiölauttojen ilmaantuneen vesistöön sateiden jälkeisten lämpimien ja aurinkoisten kelien alettua. Laajimmillaan suopursuruostesienen lautat ovat olleet satojen metrien pituisia ja niitä havaittiin erityisesti Mikkelin ja Mäntyharjun seuduilla.

Ruostesienen itiölautat ovat väriltään tavallisesti ruosteenruskeita, mutta punertavia, oranssinkeltaisia tai jopa kellertäviä lauttoja voi esiintyä. Lautan väri vaihtelee itiöiden kypsyysasteesta, veden väristä sekä vedessä olevista muista hiukkasista riippuen. Veteen joutuessaan itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon tarttuu helposti myös muita veden pinnalla olevia aineksia. Kuusen suopursuruosteesta aiheutuukin lähinnä esteettinen haitta, ja itiölautat hajoavat usein muutaman päivän kuluessa.

Ruostesienen itiöt värjäävät vesiä. Kuva: Veli Santomaa

Levät voivat aiheuttaa oireita

Levätilanne voi vaihdella päivästä ja sääolojen vaihtelusta johtuen nopeastikin, ja rehevimmissä järvissä varsinainen leväsesonki saattaa olla vasta alkamassa. Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei etenkään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä, sillä sinileväkukinnot ovat usein myrkyllisiä. Ruostesienen itiöt eivät ole myrkyllisiä ihmisille tai eläimille, mutta erityisen runsaat esiintymät saattavat aiheuttaa lieviä oireita herkkäihoisille. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 09 471 977 (24 h/vrk).

Linkit

Lisätietoja:

Vesistöasiantuntija Antti Haapala, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 173
Suunnittelija Kirsti Muinonen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 212

 


Alueellista tietoa