Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Lämmin sää on lisännyt sinilevähavaintoja (Pirkanmaa)

Pirkanmaalla havaittiin viikolla 30 runsaasti sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä ja Pyhäjärven Kranstolpan uimarannalla Pirkkalassa. Vähän sinilevää havaittiin yhdeksällä seurantapaikalla: Pyhäjärvessä neljällä kohteella, Vesilahden kirkonkylässä, Lempäälässä Lempoisten uimalassa ja Mäyriänrannassa sekä Nokialla Maatialanlahdessa. Vähän sinilevää havaittiin myös Hämeenkyrön Järvenkylänjärvessä, Pälkäneellä Kukkian Luopioisten uimarannassa ja Mallasveden Pakanrannassa sekä Sastamalassa Liekovedessä ja Houhajärvessä. Verrattuna vuosien 1998–2015 viikon 30 keskiarvoon on leviä hieman tavanomaista enemmän.

Kuusen suopursuruoste värjää vesiä

Ympäristöasioiden asiakaspalveluun on tullut tällä viikolla useita yhteydenottoja vedessä esiintyvistä ruosteenruskeista lautoista. Kyse on kuusen suopursuruosteen itiölautoista. Ilmiö on ihmiselle vaaraton. Lämpimät ja sateiset jaksot sekä suuri ilmankosteus edesauttavat kuusen suopursuruostesienen itiöiden kypsymistä. Sateet ja niiden aiheuttamat valunnat voivat kuljettaa pinnalla kelluvat itiöt varsin etäällekin lähtöpaikalta. Suopursuruostesienen lautat voivat olla satojen metrien pituisia.

Ruostesienen itiölautat ovat väriltään tavallisesti ruosteenruskeita, mutta myös punertavia, oranssinkeltaisia tai jopa kellertäviä lauttoja voi esiintyä. Lautan väri vaihtelee itiöiden kypsyysasteesta, veden väristä sekä vedessä olevista muista hiukkasista riippuen. Veteen joutuessaan itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon tarttuu helposti myös muita veden pinnalla olevia aineksia kuten leviä, vesiselkärangattomien ja hyönteisten kuoria, vesikasvinkappaleita jne. Haitaksi koettu vaikutus on lähinnä esteettinen, ja itiölautat hajoavat usein muutaman päivän kuluessa. Ruostesienen itiöt eivät ole myrkyllisiä ihmisille tai eläimille, mutta erityisen runsaat esiintymät saattavat aiheuttaa lieviä oireita herkkäihoisille. Mikäli itiöt alkavat kuivaessaan hajoamaan rantaan, voi massasta koitua pieniä hajuhaittoja.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:
ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:

Levätilanne Pirkanmaalla

Leväarkisto

Havaintolähetti


Alueellista tietoa