Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Kuusen suopursuruoste värjää vedenpintaa, sinilevätilanne rauhallinen (Pohjois-Karjala)

Kuusen suopursuruoste

Ruosteenpunaiset tai vaaleahkot lautat veden pinnalla ovat herättäneet jälleen ihmetystä Pohjois-Karjalassa. Lauttojen aiheuttajana ei ole levä, vaan ilmiön aiheuttaa kuusen suopursuruosteen (Chrysomyxa ledi) itiöiden muodostama massaesiintymä.

Vesistöjen lisäksi ruostesienen voi havaita näkyvimmin kuusen nuorimman neulasvuosikerran kellastumisena heinä-elokuussa, jolloin myös helmi-itiöpesäkkeet muodostuvat ja alkavat vapauttaa itiöpölyä. Sieni siirtyy itiöiden avulla kuusesta suopursuun, jossa se talvehtii rihmastona. Suopursun itiöpesäkkeistä muodostuvat kantaitiöt levittävät sienen takaisin kuuseen sateisina alkukesinä. Kuusen suopursuruostetta esiintyy eniten Itä- ja Kaakkois-Suomessa sekä pohjoisessa, missä suopursun esiintyminen myös kangasmailla on yleistä. Massaesiintymiä tavataan muutaman kerran vuosikymmenessä.

Kesän viileys, sateisuus ja yksittäiset lämpimät päivät ovat edesauttaneet sienen leviämistä ja itiöiden kypsymistä. Heinä-elokuussa tuulet ja vesisateet varisuttavat itiöitä, jolloin itiöpölyä saattaa kasautua järvien pinnoille. Itiöistä muodostuvat lautat voivat olla hyvinkin suuria, sillä ne ovat vettä kevyempiä. Veteen joutuessaan itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon tarttuu helposti myös muita veden pinnalla olevia roskia, levää, vesikasvinkappaleita, siitepölyä jne.

Ilmiö ei ole vaarallinen ja haitta on lähinnä esteettinen. Runsaasti itiöitä sisältävä vesi voi kuitenkin aiheuttaa allergiaoireita, sillä itiöt keräävät ympärilleen helposti myös siitepölyä. Uimareita kehotetaan välttämään ruostelauttoja ja peseytymään puhtaalla vedellä uinnin jälkeen oireiden välttämiseksi. Itiölautat hajoavat usein muutaman päivän kuluessa.

Viikon 32 sinilevätilanne Pohjois-Karjalan vakiohavaintopisteillä

Viikon 32 havaintopäivinä (8.-9.8.2017) valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla ainoastaan Suuri-Onkamon Ruunaluodolla oli hieman sinilevää.

Tänään 10.8. pintaveden lämpötila oli Nurmeksessa Pielisessä 17,8 °C (-0,5 °C pitkän ajan keskiarvoon verrattuna) ja Joensuussa Pielisjoessa 18,0 °C (vastaa pitkän ajan keskiarvoa).

Muut levähavainnot

Kuluvalla viikolla ei ole tullut yleisöhavaintoja sinilevistä.

Levätilanteesta tiedottaminen

Kaikki levätilannetiedot kootaan Järviwikiin levätilannesivuille www.jarviwiki.fi.  Leväkatsaukset tehdään kesä-elokuussa koko maan tilanteesta ymparisto.fi -verkkopalveluun torstaisin: www.ymparisto.fi/levatilanne. Pohjois-Karjalan ELY-keskus tekee leväkatsauksia tarvittaessa torstaisin kesä-syyskuussa:  www.ely-keskus.fi/web/ely/levatilanne.

Lisätietoja
Suunnittelija Ninni Rissanen/leväpuhelin, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 033, ninni.rissanen(at)ely-keskus.fi

Kuusen suopursuruoste.
Kuva: Ninni Rissanen.

 


Alueellista tietoa