Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Kokemäenjoen nikkelipäästön vaikutuksista uutta tietoa - nikkeliä ei ole kertynyt kaloihin eikä nahkiaisiin (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Kokemäenjoen edustan merialueen Pihlavanlahdelta, Eteläselältä ja Ahlaisista kerättiin elokuun lopulla kalanäytteitä nikkelin, koboltin ja kadmiumin mahdollisen kertymisen seuraamista varten. Tutkitut kalalajit olivat ahven, särki, hauki ja lahna. Pitoisuudet olivat erittäin pieniä kaikkien tutkittujen metallien osalta, joten lähes kautta linjan pitoisuudet jäivät alle menetelmän määritysrajan. Tulokset ovat hyvin yhdenmukaiset kirjallisuudesta kerättyjen tietojen kanssa eli nikkeli ei juuri kerry kalan lihakseen. Edellisen kerran merialueen kalastoa tutkittiin heinäkuun lopulla. Tutkimus uusitaan vielä syyskuussa.

Satakunnan maakuntakalana tunnettua nahkiaista on myös tutkittu

Kokemäenjokeen nousevia nahkiaisia on tutkittu metallien kertymisen varalta. Pyyntikokoiset nahkiaiset eivät altistuneet teollisuuspäästöille, koska ne olivat päästön tapahtuessa vielä merialueella valmistautumassa kutunousuun. Tehdyt metallimääritykset vahvistavat, että nahkiaisten metallipitoisuudet ovat erittäin pieniä. 

Porin kaupungin terveysvalvonta elintarvikevalvontaviranomaisena ei näe syytä rajoittaa kalojen ja nahkiaisten käyttöä elintarvikkeena.    

Lisätietoja:

  • kalastusbiologi Leena Rannikko, Varsinais-Suomen ELY-keskus, p. 0295 022 649
  • terveysvalvontapäällikkö Heidi Rosenblad, Porin kaupunki, p. 044 701 4473

Alueellista tietoa