Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Jäät vahvistuneet tammikuun alkupäivinä Etelä-Savossa (Etelä-Savon ELY-keskus)

Etelä-Savon ELY-keskus teki jäänpaksuusmittauksia 7.1.2016 muutamilla järvillä maakunnan etelä- ja länsipuolella. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin päässä rannasta.

Ristiinassa Yöveden Kissalahdessa, Mäntyharjulla Korpijärven Tommolassa sekä Pertunmaalla Peruveden Lihavanpäässä kokonaisjäänpaksuus oli 19 cm. Mäntyharjun kirkonkylällä Pyhävedellä jäänpaksuus oli 20 cm. Kokonaisjäänpaksuus on havaintopaikasta riippuen 3-8 cm ajankohtaan nähden keskimääräistä ohuempaa. Jää muodostui yksinomaan teräsjäästä, joten jään laatu oli hyvä. Lumikerroksen paksuus jään päällä oli kaikissa mittauskohteissa 3 cm. Jään päällä ei esiintynyt vettä.

Alkutalvesta erot jäänpaksuudessa vesistön eri osissa ovat usein suuria. Vaikka jäätyminen etenee koko ajan, osassa isompien järvien selkävesistä jäänpaksuus saattaa olla huomattavasti rantoja ohuempaa. Esimerkiksi Puulan suurilla selillä on havaittu myös railoja. Lisäksi salmi- ja virtapaikkoja on syytä välttää. Teräsjäätä on oltava koko kulkureitillä vähintään 5 cm, jotta liikkuminen jalan olisi turvallista. Jäällä liikuttaessa kannattaa pitää mukana turvavarusteita, kuten jäänaskaleita, pilliä ja tukevaa keppiä.

Lähiajan sääennusteen mukaan pakkaset jatkuvat edelleen, mutta jonkin verran lauhtuen. Lumisateita saataneen aikaisintaan ensi viikon puolivälissä. Jäät tulevat siten edelleen vahvistumaan seuraavan viikon aikana.

Lisätietoja:

Vesienhoidon asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4192


Alueellista tietoa