Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Etelä-Savon järvillä ei levähavaintoja, levätilanne pysyi hyvänä koko kesän (Etelä-Savon ELY-keskus)

Etelä-Savon 16:lta viikoittain seurattavalta valtakunnalliselta levähavainnointikohteelta ei ole tullut havaintoja viimeisen kolmen viikon aikana. Sateet lisäävät ravinnehuuhtoumaa, joten jonkin verran leväesiintymiä voi ilmaantua vielä alkusyksystä. Uimavedet ovat viilenneet viime viikkoina ja lämpötilat ovat suuremmissa järvissä 16-18 astetta.

Sinileväesiintymiä on koko kesänä ollut vähän Etelä-Savon järvissä, vaikka hellekausi oli pitkä. Hyvään tilanteeseen on vaikuttanut osaltaan pitkä kuiva kausi, jolloin ravinteikasta vettä ei päässyt valumaan vesiin maa-alueilta. Alhaisesta ravinnetilanteesta on havaintoja joistakin järvistä.

Varmistettuja levähavaintoja on saatu elokuun loppuun mennessä koko kesänä kymmenestä järvestä ja muita ilmoituksia leväesiintymistä reilut kymmenen kappaletta. Koko kesänä havaittiin levää neljällä valtakunnallisen seurannan kohteella.

Havaitut sinileväesiintymät ovat olleet Etelä-Savossa vähäisiä tai kohtalaisia, laajempia esiintymiä ole ollut. Sinilevää on ollut heinäkuussa tuulen kasaamana jonkin verran myös kirkasvetisissä ja puhtaina pidetyissä suurjärvissä, kuten Puruvedessä, Pihlajavedessä ja Ryökäsvedessä.

Levät voivat aiheuttaa oireita

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Ruostesienen itiöt eivät ole myrkyllisiä ihmisille tai eläimille, mutta erityisen runsaat esiintymät saattavat aiheuttaa lieviä oireita herkkäihoisille. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 09 471 977 (24 h/vrk).

Linkit

Lisätietoja:

Hydrobiologi Pertti Manninen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4209
Hydrobiologi Pekka Sojakka, Etelä-Savon ELY-keskus p. 029 502 4233


Alueellista tietoa