Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Sinilevät jälleen vähenemään päin Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Lounais-Suomen sinilevätilanne on rauhoittunut viime viikosta, ja sinilevämäärät ovat kuluvalla viikolla vähentyneet. Paikoin kuitenkin on edelleen havaittu runsaasti sinilevää. Järvi-Meriwikiin on tallennettu levähavaintoja Kokemäen Sääksjärven Kuovinkujasta, Turun Vapparilta ja Salon Ylisjärven Tuoreskalliolta. Kullakin paikalla havaitut sinilevämäärät ovat olleet vähäisiä. Lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen ilmoitettiin levähavainto viime sunnuntaina Korppoon Turmharun alueelta, jossa havaittiin vähäisiä määriä sinilevää veteen sekoittuneena. Leväseurannan yhteydessä on tällä viikolla havaittu myös hajoamistilassa olevaa sinilevää, mikä on ajankohdalle tyypillinen ilmiö. Leväseuranta jatkuu vielä kahden viikon ajan syyskuun loppuun saakka.

Kuluvan viikon tuulinen ja sateinen sää on tehokkaasti sekoittanut vesistöjä estäen sinilevien runsastumisen ja pintakukintojen muodostumisen. Ilmojen edelleen viilentyessä ja epävakaisen sään myötä sinilevätilanteen odotetaan pysyvän rauhallisena.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen leväseurannan merialueen vakiohavaintopaikoilla on tällä viikolla havaittu runsaasti sinilevää Kaarinan Harvaluodon uimarannalla. Sinilevämäärät ovat olleet vähäisiä Merimaskun Kirkonsalmella, Nauvon Seilissä ja Uudenkaupungin Santtion uimarannalla.

Sisävesialueen vakiohavaintopaikolla runsaasti sinilevää on havaittu Kemiönsaaren Dragsfjärdenissä, jossa leväesiintymä jälleen koostui lajista Gloeotrichia echinulata, eli ns. 'pallosinilevästä'. Vähän sinilevää on havaittu Someron Painion Moronperässä, Kiskon Kirkkojärvessä, Köyliönjärven Yttilän Ottassa sekä Kokemäen Sääksjärven Madekalliossa.

Sinilevätilanne on rauhoittunut, mutta on edelleen syytä muistaa varovaisuus sinileväpitoisen veden kanssa. Vettä, jossa on silminnähden sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, löylyvetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Edes keitettynä sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoinen, sillä sinilevien tuottamat myrkyt kestävät hyvin keittämistä. Runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä ei kannata uida ja erityisesti lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää. Uimisen jälkeen on hyvä muistaa peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Vaikka rannalla ei esimerkiksi olisi enää näkyviä kukintoja, säilyvät myrkyt vedessä vielä muutamia päiviä kukintojen jälkeen.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa edelleen vastaan levähavaintoja koko Lounais-Suomen alueelta Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin voi jokainen merkitä levähavaintonsa, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta. Lounais-Suomen sinilevähavainnot - karttasovellukseen päivitetään viikoittain vakiohavaintopaikkojen sinilevätilanne, ja myös muut kansalaishavainnot löytyvät karttapalvelusta. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Elina Ek, 0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel, 0295 022 879


Alueellista tietoa