Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Teiden talvihoidon haasteet (Lapin ELY-keskus)

Syystalvi oli haasteellinen maanteiden kunnossapidolle erityisesti Etelä-Lapissa.  Marras- joulukuu oli keskimääräistä lauhempi, mutta lämpötilojen vaihtelu oli suurta. Eteläisessä osassa Lappia vesisateet ja loska reikiinnyttivät päällysteitä ja sorateiden pinta pehmeni huonoon kuntoon.  Epätasainen tienpinta hankaloittaa myös teiden talvihoitoa.

Lapissa torjutaan liukkautta pääosin hiekoittamalla. Joulukuun loppuun mennessä hiekkaa on käytetty Lapin ELY-keskuksen maanteillä noin 35,7 tuhatta tonnia, mikä vastaa 2000-luvun keskimääräistä hiekan käyttöä. Suolaa käytetään pääasiassa Kemi-Tornion alueella valtateillä 4 ja 29 sekä syys- ja kevättalvella jonkin verran myös muilla pääteillä. Myös hiekan sekaan laitetaan suolaa parantamaan hiekoituksen tehoa ja estämään hiekan jäätymistä. Suolaa oli joulukuun loppuun mennessä käytetty 1,7 tuhatta tonnia, mikä on noin 40 % enemmän kuin keskimäärin.

Viime päivien runsaat lumisateet vaikeuttivat tieliikennettä. Useina päivinä mitattiin poikkeuksellisen runsasta lumisadetta, jolloin tien normaalit laatuvaatimukset eivät olleet voimassa. Urakoitsijoiden täytyi ottaa käyttöön myös lisäkalustoa ja tiet saatiin pidettyä kulkukelpoisina. Runsas lumisade aiheutti osalle tiestöä epätasaisuutta ja uria, joita ei saatu heti poistettua.

Teiden talvihoito ja valvonta

Lapin ELY-keskus vastaa valtion maanteiden kunnossapidosta. Kunnossapidon taso on määritelty valtakunnallisesti yhtenäiseksi. Työt kilpailutetaan ja tilataan alueurakoina, jotka kestävät viisi vuotta. Urakkasopimuksiin on tarkasti kirjattu tehtävät työt ja niiden laatuvaatimukset. Urakat toimivat laatuvastuuperiaatteella, joissa urakoitsijat itse vastaavat laatuvaatimusten täyttymisestä 24h/vrk läpi vuoden. Urakoita valvovat pistokokein Lapin ELY-keskuksen viisi aluevastaavaa ja valvontakonsultti.

Laatuvaatimukset vaihtelevat eri hoitoluokan teillä.  Esimerkiksi liukkauden torjunnan toimenpideaika vaihtelee 2-8 tuntia ja lumen poiston toimenpideaika 3-6 tuntia. Lumipolanteessa oleva ura saa olla korkeintaan 1,5 - 2 cm syvä. Polanneura voi yhdessä päällysteessä olevan uran kanssa olla yhteensä syvempi kuin 1,5 - 2 cm. Tienpitomäärärahojen niukkuudesta johtuen huonokuntoisia päällysteitä on yhä enemmän.

Hiihtokeskusten kevätsesonki näkyy voimakkaasti Lapin teillä liikennemäärien lisääntymisenä erityisesti vaihtolauantaisin ja pääsiäisen pyhinä. Talvihoidon toimenpiteet pyritään tällöin vilkkaimmilla pääteillä tekemään ennakoiden ennen liikenteen vilkastumista. Osalla tieverkkoa talvihoitoluokkaa myös nostetaan helmi-huhtikuun ajaksi.

Kaikilta osin teitä ei ole pystytty pitämään laatuvaatimusten edellyttämässä kunnossa ja urakoitsijoille on jouduttu antamaan muistutuksia ja sakkoja. Sakkoja on joulukuun loppuun mennessä annettu yhteensä 21 000 €. Sakot ovat urakkasopimukseen perustuva keino ohjata urakoitsijan toimintaa, mikäli tilattu laatu ei toteudu.

Palautteet Tienkäyttäjän linjalle 0200 2100

Tienkäyttäjiltä saadaan runsaasti palautteita teiden kunnosta, erityisesti lumisateiden aikaan ja liukkailla keleillä.  Kaikki Tienkäyttäjän linjalle tulleet palautteet välitetään suoraan urakoitsijoille ja aluevastaaville ja tarvittaviin toimenpiteisiin ryhdytään tai on jo ryhdytty urakoiden laatuvaatimusten mukaisesti. Palautteet käydään läpi kuukausittain myös urakkakokouksissa. Syystalven ajalta palautteita on tullut yli 2500 kpl, mikä on kuitenkin vähemmän kuin kahtena edellisenä talvena vastaavana ajankohtana. Suurin osa palautteista koski liukkauden torjuntaa.

Tienhoitotoimenpiteet internetissä

Tiestölle tehdyt toimenpiteet nähdään lähes reaaliaikaisesti tietokoneelta. Lapin ELY-keskus pilotoi Ivalon urakan alueella näiden tietojen esittämistä tienkäyttäjille. Internet –sivu, josta tehtyjä toimenpiteitä voi katsoa löytyy osoitteesta:  http://www30.fastroi.fi/DestiaRoadInfo/. Toimenpideviivaa hiirellä klikkaamalla saa näkyviin kolme viimeistä toimenpidettä ja niiden ajankohdat kyseisellä tiellä. Palvelua on tarkoitus laajentaa myöhemmin myös muille urakka-alueille urakoiden kilpailutuksen edetessä.

Lisätietoja

Kunnossapitoryhmän esimies Kari Parikka, puh. 0295 037 247 ja kunnossapitoasiantuntija Tiina Salmi, puh. 0295 037 257

 

 


Alueellista tietoa