Saimaan uhanalaiset lohikalat

Tietoa lajeista, kantojen hoidosta ja kestävästä kalastuksesta

Saimaan uhanalaiset lohikalat, logo

Ajankohtaista

Tältä sivulta löydät Saimaan uhanalaisiin lohikaluihin liittyviä tiedotteita, uutisia ja muuta ajankohtaista.

Saimaalla kielletään pinta- ja välivesiverkkoja vaelluskalojen suojelemiseksi

Saimaalla kielletään kohojen avulla pintaan tai väliveteen laskettavat verkot, muikkuverkkoja lukuun ottamatta. Rajoitus tulee voimaan 1.3.2024 ja koskee Heinävedenreitin, Haukiveden, Puumalan ja Mikkeli-Luonteri kalatalousalueiden vesiä. Pihlajaveden kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelman mukaisia rajoituksia asetetaan voimaan myöhemmin, koska suunnitelma on vasta hyväksymisvaiheessa. Yöveden ja Suur-Saimaan välisessä Hampunsalmessa kielletään verkkokalastus ympärivuotisesti vaelluskalojen suojelemiseksi. Vaelluskapeikkojen ja lisääntymisalueiden rajoituksista sekä Saimaannieriän suojelemiseksi asetettavista rajoituksista tiedotetaan myöhemmin keväällä.  

Rajoitukset perustuvat kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmiin ja niistä annettuihin lausuntoihin. Päätöksissä on otettu huomioon Saimaan järvilohen ja taimenen erittäin heikko tilanne, minkä vuoksi kalastuksen sivusaaliskuolleisuuden vähentäminen on nyt erityisen tärkeää.

Pohjoisemmalla Saimaalla, etenkin Oriveden, Pyhäselän ja Pielisen alueella on asetettu jo edellisen lainsäädännön aikaan merkittäviä kalastusrajoituksia järvilohen ja taimenen hyväksi. Vaellusreitille asetettiin lukuisia, esimerkiksi vuonna 2011 julkaistussa Saimaan järvilohen hoito-ohjelmassa esitettyjä, toimenpiteitä, joista moni on siirtynyt suoraan nyt voimassa olevaan kalastuslakiin turvaamaan näitä uhanalaisia lohikaloja. Myös uusien kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmien mukaiset alueelliset kalastuksen säätelytoimenpiteet ovat olleet näillä alueilla jo voimassa muutaman vuoden.

Viranomaisten asettamat kalastusrajoitukset näkyvät maa- ja metsätalousministeriön kalastusrajoitus.fi –palvelussa.

Lue lisää

Saimaalla kielletään pinta- ja välivesiverkkoja vaelluskalojen suojelemiseksi (Pohjois-Savon ELY-keskuksen tiedote 14.2.2023, sttinfo.fi)

Päivitetty: 15.02.2024