Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Jääsahaukset jätetään tänä keväänä tekemättä heikkojen jääolosuhteiden takia (Lappi)

Lapin ELY-keskus on mitannut jokien jään vahvuuksia teräsjään osalta viikoilla 10 ja 11.

Mittauksia on tehty vuodesta 1992 lähtien samoista paikoista samaan aikaan. Tämän kevään mittaustuloksien perusteella jokijäät ovat vuosien 1992 - 2017 keskiarvoa selkeästi ohuempia jokaisessa mitatussa kohteessa.

Jääsahauksilla pyritään ehkäisemään jääpatojen syntyminen kriittisimmille jokiosuuksille. Noin 10 tonnia painava jääsaha tarvitsee kuitenkin toimiakseen alleen 0,5 m teräsjäätä, joten jäiden kantavuus ei ole tänä keväänä riittävä sahaustyön suorittamiseksi. Edellisen kerran jääsahaukset on jätetty tekemättä vuosina 2012 ja 2015. Vaikka jääsahaukset jätetään tänä keväänä tekemättä, sillä ei arvioida olevan merkittävää vaikutusta jääpatojen muodostumisriskin kasvuun.

Kuva 1, Simojoen mittaustulokset

Kuva 2, Ivalojoen mittaustulokset (Tornionjoen ja Ounasjoen mittaustulokset ovat vastaavia)

Lapin vesitöihin ennustetaan tavanomaista tai hieman sitä suurempaa tulvaa

Tällä hetkellä lumen vesiarvot Lapissa ovat keskimääräisiä tai sitä suurempia. Erityisesti Länsi-Lapin alueella ja Rovaniemen seudulla lumen vesiarvot ovat tavanomaista suuremmat. 

Tällä hetkellä lumien ja jäiden sulaminen on Lapissa vasta alkamassa ja muodostuvan tulvan suuruuden ratkaisee sulamiskauden sää. Jokien virtaamat ja vedenkorkeudet ovat vielä talvisissa lukemissa. Tämän johdosta virtaamaennusteiden vaihteluväli jokiosuuksittain on tässä vaiheessa laaja. Suurimpia muutoksia ennusteeseen voivat aiheuttaa poikkeuksellisen suuret ja laaja-alaiset vesisateet sekä samanaikainen nopea vuorokauden keskilämpötilan nousu.

Tämän hetkisen ennusteen mukaan tulvahuippu saavutetaan ensimmäisenä Simojoella toukokuun alkupuolella.  Maksimivirtaaman suuruudeksi arvioidaan noin 400 m3/s. Vuosien 1965 - 2016 välisenä aikana keskimääräinen vuoden maksimivirtaama on ollut 413 m3/s, joten tämän kevään maksimivirtaaman arvioidaan olevan tavanomainen.

Tulvan kehittymisestä tiedotetaan viikoittain viikosta 17 alkaen. Ennusteiden paikkansapitävyys on sitä suurempi mitä lähempänä ennustettu tulvahuippu on. Ennusteen paikkansapitävyyttä voidaan pitää hyvänä noin viikkoa ennen suurinta virtaamaa. Tässä vaiheessa tulvahuipun ennusteet perustuvat kuukauden sääennusteeseen ja sen jälkeen keskimääräisiin säätiloihin sekä tämän hetken lumi-, maakosteus- ja pohjavesitilanteeseen.

Tulva on joka keväinen ilmiö ja siihen kannattaa varautua. Vuosittain ilmeneviä tulvavahinkoja ovat olleet tulva-alueelle jääneet veneet, laiturit ja muut irtaimet rakenteet.  Asukkaan vastuulla on suojella itseään ja omaisuuttaan omilla toimillaan. Sään lämmetessä ja vesisateiden johdosta jäät heikkenevät erittäin nopeasti, koska teräsjään vahvuus on poikkeuksellisen pieni. Teräsjään päällä olevan kohvajään kantavuus heikkenee erittäin nopeasti sään lämmetessä. Jäällä liikkuessa on syytä noudattaa tänä keväänä erityistä varovaisuutta.

Liitteet:

Tulvatorjuntaorganisaatio 2018 (pdf)

Lisätietoja:

Johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki, puh. 0295 037 282 

Vesitalousasiantuntija Juha Kuivalainen, puh. 0295 037 391

Vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen, puh 0295037 406


Alueellista tietoa