Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Todellisten tekojen valtavirtaa (Varsnais-Suomi, Satakunta)

Ruovikosta ruokapöytään – ravinnekierrätyksen jokainen askel vaikuttaa

RANKU-, Ruokopelto- ja Järki Lannoite -hankkeiden yhteinen loppuseminaari pidettiin keskiviikkona 1.11.2017 klo 9.30 -15.30 Valtion Virastotalossa, Itsenäisyydenaukio 2, Turku. Lisäksi aiheeseen liittyvä hanketori aulassa.

Seminaariväki kirjoitti reippaasti askellupauksia seinätaululle

Turussa järjestetyssä ravinteiden kierrätykseen keskittyneessä Ruovikosta ruokapöytään -seminaarissa liikuttiin leveällä rintamalla ja vahvassa yhteishengessä. Virastotalon auditorio oli täynnä ja keskustelu rönsysi vilkkaana lounastauon aikana sekä Hanketorilla, missä yli kaksikymmentä hanketta esitteli tuloksiaan ja toimintaansa ravinteiden kierrätyksen leveällä saralla. Marraskuu lähti käyntiin tsempillä ja vauhdilla.

Seminaarin osallistujat kirjoittivat omia lupauksia tarra-askelille ja liimasivat niitä seinätaululle. Joku lupasi lopettaa ruokahävikin kotonaan, toinen tahtoo edistää lähiruuan hankintaa kotikunnassan, kolmas lupasi paneutua hiilinielujen problematiikkaan, neljäs aikoo luopua keinokuituvaatteista, viides pistää vauhtia kotikuntansa jätevesien käsittelyyn, kuudes lupasi levittää arvokasta tietoa vaikuttajille ja tekijöille... Askelten tarrameri viestittää, että jokainen askel on tärkeä toimivan ravinnekierrätyksen kokonaisuudessa.

Tiivis ja kattava seminaariohjelma tarjosi haasteita ja virikkeitä. Alustajat käsittelivät monipuolisesti maaperän merkitystä, ravinnekierrätykseen liittyviä turvallisuusasioita sekä julkisten toimijoiden rooleja. Iltapäivän ohjelmassa keskityttiin kestävän ruokavalion haasteisiin ja katsottiin vahvasti tulevaisuuteen. Toteuttajat, päättäjät ja kuluttajat kohtasivat toisensa.

- Ravinteiden kierrätys on tätä päivää. Kokeiluja on ja tietoa on, mutta nyt tarvitaan tehokasta tiedonvälitystä, ympäristöneuvos Tarja Haaranen kannusti kaikkia toimimaan, hankkimaan ja levittämään tietoa.

Seuraavat sata

Eväitä uusiin ajatuksiin singahteli seminaarin puhujilta sekä panelisteilta.

- Ravinnekierrätyksen jokainen askel vaikuttaa on tämän Ruovikosta Ruokapöytään - seminaarin kantava ajatus, seminaarin puheenjohtaja Ravinneneutraali kunta RANKU-hankkeen projektikoordinaattori Sanna Tikander painotti. Muut järjestäjähankkeet olivat Ruokopelto ja Järki Lannoite.

- Tärkein viesti on, että tekeminen jatkuu, vaikka hankkeet päättyvätkin. Seminaarimme on osa satavuotiaan Suomen tarinaa. Nyt mennään eteenpäin. Ympäristöstä ja resursseista on pidettävä hyvää huolta myös tulevaisuudessa. Juuri sen kapulan halusimme nyt heittää eteenpäin, Tikander sanoi ja kirjoitti omaan askeltarraansa lupauksen:

Selvitän oikeasti mitä maksaisi ja miten olisi mahdollista rakentaa omaan talooni kuivakäymälä, enkä vaan puhu, että tarttis, tarttis selvittää..

Askeleita tarvitaan

- Jokainen askel vaikuttaa ja pienelläkin askeleella on merkitys, sanoi seminaarin järjestelyjoukosta  Ruokopelto-hankkeen koordinaattori Maria Yli-Renko.

Ilmastonmuutos kiihtyy ja maailman kaivannaisfosfori uhkaa loppua. Jos ravinteet eivät kierrä, eikä ruokaa pystytä järkevästi tuottamaan, on edessä lohduton tulevaisuus. Nälkä ja luonnon likaantuminen ovat lähellä.
- Eihän meistä kukaan sitä halua. Tahdomme syödä hyvää ruokaa kauniissa ympäristössä, Yli-Renko sanoo. Ruokopelto-hankkeessa on kehitetty ja kokeiltu tapoja, millä rantojen ruovikoituminen saataisiin kuriin ja ruokomassaan varastoituneet ravinteet peltokasvien käyttöön.

Vauhtia askeliin

Perusasia on selvä. Ravinteiden kierrättäminen on tulevaisuuden avain. Töitä kierrätyksen eteen on tehty ja tehdään koko ajan. Pitää olla uskallusta kokeilla uutta ja muuttaa omia toimintatapoja. Silloin niihin on mahdollista löytää myös ratkaisuja.

- Julkinen sektori on tärkeä toimija, Sanna Tikander korosti. Kunnilla on useita mahdollisuuksia edistää kierrätystä vauhdittavia ratkaisuja alueillaan.

- Monissa hankkeissa ja alan yrityksissä, kunnissa ja kansalaisten arjessa tehdään koko ajan työtä ravinteiden mahdollisimman toimivan kierrätyksen onnistumiseksi. Onnistuminen edellyttää tutkimista, kokeiluja ja innovaatioita. Ennen muuta koko kuvio on nostettava esiin omassa arjessa ja tekemisessä. Jokaisen pitää tunnistaa ongelmat arjessa. Silloin niihin on mahdollista löytää myös ratkaisuja.

Samaan suuntaan

- Seminaarissa painotettiin laajan yhteistyön merkitystä. Kun yhteisellä asialla ovat ruuan tuottajat, jalostajat ja kuluttajat on mahdollista päätyä hyviin ja toimiviin ratkaisuihin, sanoi Järki Lannoite -hankkeen koordinaattori Kaisa Riiko.

Hän on työssään Järki Lanta- ja Järki Lannoite-hankkeissa hakenut käytännön ratkaisuja tuotantoeläinten lannan tehokkaalle jatkokäytölle. Monet askeleet ovat lähteneet kulkemaan siihen suuntaan, että lannasta voidaan tuottaa kierrätyslannoitetta. Samalla etsitään koko ajan parempia ja täsmällisempiä tapoja, joilla lannoituksen kohdentaminen kierrätyslannoitteilla olisi tehokkaampaa.
 

Aluetieteen emeritusprofessori Hannu Katajamäki kannusti ravinteiden kierrätykseen leveällä rintamalla ja sanoi, että yhteiskuntaa on rakennettava alhaalta ylöspäin, yksilöstä kohti koneistoa.
 

Ruovikosta ruokapöytään -seminaarissa kerättiin askelmerkkejä kohti tehokkaasti toimivaa ravinteiden kierrätystä. Luken erikoistutkija Sari Luostarinen liimasi oman askelmerkkinsä seminaarin maisemaan ja lupasi opettelevansa ottamaan sopivasti ruokaa buffetista.
 

Ravinneneutraali kunta RANKU -hankkeen projektikoordinaattori Sanna Tikander painotti ravinteidenkierrätysseminaarin puheenjohtajana koko yhteiskuntaketjun -yksilöstä kuntien kautta maailmaan- merkitystä kierrätyksessä.


Alueellista tietoa