Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Älä levitä haitallisia vieraslajeja puutarhasta luontoomme (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Kevät on otollista puutarhatöiden ja kasvinvaihtotorien aikaa. Tietämätön puutarhuri voi vahingossa edistää puutarhakarkulaisten matkaa luontoon. Haitalliset vieraslajit, kuten jättiputket, jättitatar tai suurikasvuiset piiskut leviävät puutarhajätteen mukana. Yksikin siemen tai pieni juuren kappale mullassa voivat muodostaa uuden ja aggressiivisesti leviävän vieraslajiesiintymän, joka voi karata luontoon puutarhakompostin kautta.

Myös kasvinvaihtotorilta taimien siirron mukana puutarhaan saattaa tunkeutua ei-toivottuja vieraita, esimerkiksi erityisen haitallinen vieraslaji espanjansiruetana. Niiden munia siirtyy herkästi mullan ja taimiastioiden mukana puutarhasta toiseen.

  Katariinanlaakson liepeiltä pyydystetty espanjansiruetana.  

Jättiputken kukinto kannattaa leikata ennen siementen kypsymistä. Kuvat: Natalia Räikkönen

Ehkäise vieraslajien leviäminen

Oikeilla toimenpiteillä vieraslajien leviämistä voidaan ehkäistä. Jättiputki ja jättipalsami leviävät pääasiassa siemeniensä avulla. Puutarhajätteet tulee sijoittaa paikkoihin, joista siemenet eivät pääse leviämään luontoon. Metsät ja ojanvarret eivät sovellu puutarhajätteiden sijoituspaikoiksi, koska suotuisissa olosuhteissa siemenet tai juurenpalat kykenevät aloittamaan kasvunsa. Myös tulvavesi voi kuljettaa siemeniä hyvinkin kauas. Puutarhajätteitä ei saa myöskään jättää kasaan pitkäksi aikaa, sillä kasvit voivat juurtua ja siementää. Sijoittamalla puutarhajätteet oikein estetään myös espanjansiruetanan leviämistä.

Puutarhajätteiden sijoitus- ja käsittelymenetelmät ovat kaikkien kotipuutarhureidenkin toteutettavissa. Yleisesti puutarhajätteiden käsittelemiseen soveltuvat kompostointi, isompien oksien haketus tai muut syntypaikassaan eli puutarhassa tapahtuvat käsittelyt. Haitallisten vieraslajien kitkentätalkoissa paras tapa on kerätä siemeniä sisältävät kukinnot, jättiputken kohdalla myös juurakot, ehjään jätesäkkiin ja toimittaa säkki polttolaitokselle. Sen sijaan kasvien varret voi kompostoida tai kuivattaa auringossa mustan muovin päällä, jonka jälkeen ne voi polttaa nuotiossa.

Lisäoppia puutarhatilaisuuksista

Kotipuutarhurit voivat hakea tietoa eri puolilla Suomea järjestettävistä puutarhatilaisuuksista, joissa annetaan ohjeita puutarhajätteiden sijoittamisesta ja käsittelystä. Seuraavaksi Puutarhan ystävät kokoontuvat Turussa, Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa 14.5., jossa Leena Lehtomaa puhuu haitallisten vieraslajien torjumisesta. 

Vieraslajit ovat ihmisen mukana uusiin paikkoihin levinneitä eliölajeja, kuten puutarhakasveja, riistaeläimiä, vesieliöitä tai tuholaisia. Suomessa on lähes 160 haitallista vieraslajia. Erityisesti puutarhajätteiden mukana leviäviä haitallisia vieraslajeja ovat muun muassa jättiputket, jättipalsami, pohjoisamerikkalaiset suurikasvuiset piiskut sekä jättitatar ja japanintatar.

Valtioneuvosto on maaliskuussa 2012 hyväksynyt periaatepäätöksenä kansallisen vieraslajistrategian, jonka tarkoituksena on ehkäistä vieraslajien leviämistä sekä leviämisestä aiheutuvia haittoja. Puutarhajätteen oikeaoppinen käsittely on vieraslajistrategian mukaista toimintaa – sillä estetään haitallisten vieraslajien leviämistä Suomen luontoon.

Aiheesta lisää:

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Leena Lehtomaa, Varsinais-Suomen ELY-keskus, puh. 0400 866 279, [email protected]
Ylitarkastaja Harry Helmisaari, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 167, [email protected]
Neuvotteleva virkamies Johanna Niemivuo-Lahti, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 0295 16 2259, [email protected]


Alueellista tietoa