- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Sinilevätilanne rauhallinen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella
Elokuun ensimmäisellä viikolla sinilevää on havaittu Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoista vain Ähtärinjärvellä. Tuulinen sää on hillinnyt sinilevien massaesiintymien muodostumista eikä kansalaisiltakaan ole tullut tällä viikolla havaintoja runsaista sinileväesiintymistä. Järvien pintalämpötilat ovat edelleen hieman viileämpiä kuin tyypillisesti tähän aikaan. Pohjalaisvesistöissä pintaveden lämpötilat ovat noin 18–19 astetta.
Levätilannetta voi seurata Järvi-meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne levähavainnot tallennetaan. Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne voi muuttua nopeasti sääolosuhteiden mukaan. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana.
Sinileviä eli syanobakteereita on kaikissa vesistöissämme, mutta niiden säännölliset ja runsaat massaesiintymät keskittyvät reheviin ja mataliin vesistöihin. Sinilevät pystyvät muodostamaan kukintoja myös laadultaan hyvissä vesistöissä, sillä ne voivat ottaa tarvitsemansa typen suoraan ilmasta. Tällöin esimerkiksi rankkasateen jälkeen vesistöön huuhtoutunut runsas fosforimäärä riittää laukaisemaan kukinnan.
Sinilevät voivat olla myrkyllisiä ja aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia. Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää kokonaan poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa. Sinileväistä vettä ei pidä käyttää ruoanlaitossa tai löylyvetenä, sillä sinilevämyrkky ei hajoa vettä keitettäessä. Sinilevää sisältävää vettä ei tule käyttää myöskään tiski- tai pesuvetenä eikä syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluvetenä. Uimarin kannattaa arvioida silmämääräisesti uimaveden tila aina ennen uimaan menemistä. Jos epäilee uineensa sinileväisessä vedessä, kannattaa uinnin jälkeen peseytyä puhtaalla vedellä.
Tällä hetkellä kuusen suopursuruosteen aiheuttamia ruskeita lauttoja saattaa esiintyä paikoin vedenpinnalla sekä sisävesissä että rannikolla. Suopursuruoste on ihmiselle vaaraton kuusen sienitauti. Runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi saattaa kuitenkin aiheuttaa uimareille samanlaisia silmäoireita kuin siitepölylautat.
Lisätietoja:
Leväseurantapuhelin 0295 027 990
- Julkaisupäivä
- 3.8.2017