Tiedotteet 2017

Koiranomistajan mobiilipalveluja ja verkkokursseja (Pohjois-Savo)

Pohjois-Savossa maaseudun yritysrahoitusta saaneista yrityksistä yhä useammat panostavat sähköisiin palveluihin.

 – Vuoden 2017 aikana meillä on myönnetty rahoitusta mm. Susanna Vartiaisen koiranomistajille tarkoitettujen mobiilipalvelujen kehittelyyn, Pro Perro Oy:lle verkossa toimiviin koirankasvattamiskursseihin sekä Finnobit Oy:n lasten kielellistä ja kognitiivista kehitystä tukevaan mobiilisovellukseen. Yhteistä näille hankkeille on myös se, että ne tähtäävät kansainvälisille markkinoille, Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija Eija Äärilä kertoo.

– On mielenkiintoista nähdä, miten yritykset ovat alkaneet panostaa sähköisiin palveluihin. Varsinkin maaseutualueilla tällaisten palveluiden merkitys on suuri jo pitkien välimatkojen takia, Äärilä jatkaa.

Sähköisten palveluiden suosion kasvun ohella maaseuturahoitusta saaneiden yritysten joukossa näkyy tänä vuonna myös tuttu matkailu-, hoiva- ja elintarvikealan painotus.

Esimerkiksi Rautalammin kunta on käynnistänyt Ruokaelämyksiä -yritysryhmähankkeen, jossa kehitetään Etelä-Konneveden matkailualueen ruokapalveluja elämyksellisiksi ruokamatkailutuotteiksi. Tuotteissa yhdistyvät lähi- ja luomuraaka-aineet, luonnontuotteet sekä alueen rikas historia ja kulttuuriperinne. Myös perinteisiä mökki-investointeja sekä uusia matkailutoimintoja rahoitetaan edelleen.

Hoiva-alan toimijoista ELY-keskus on rahoittanut tänä vuonna mielenterveys- ja kuntouttamispalveluita tarjoavaa Tuuskoti Oy:tä Tuusniemeltä, Perhe- ja Palvelukodit Suomalainen Oy:tä kehitysvammaisten harjoitteluasuntoihin Kuopiosta sekä Toipumo Oy:n Digitaalista Toipumoa Sonkajärveltä.

 –Maaseuturahastosta voidaan tukea pieniä maaseutualueilla sijaitsevia hoiva-alan yrityksiä, sen sijaan varsinaisia terveys- ja lääkäripalveluita tarjoavat yritykset jäävät kilpailutilanteesta johtuen tuen ulkopuolelle, Äärilä kertoo.

Elintarvikepuolella alkuvuodesta rahoitusta sai mm. Marjavasu Oy, joka on kehittänyt uudenlaisen innovatiivisen pakkaustavan hilloille. Sekä Konditoria Malmberg Oy, joka investoi kokonaan uuteen gluteenittomien tuotteiden tuotantolinjastoon.

Pohjois-Savon ELY-keskuksesta myönnettyjen maaseudun yritystukipäätösten määrä on edellisvuosien tapaan maltillinen. Alkuvuoden 2017 aikana Pohjois-Savossa myönnettiin yritystukea 22 hankkeelle yhteensä noin miljoonan euron edestä.

– Uusia yritysideoita ja avauksia tarvitaan. Niin isommat kuin pienemmätkin hankkeet ovat tärkeitä pitämään yllä alueemme elinvoimaisuutta, Äärilä summaa.

 

Lisätietoja
Maasetutuasiantuntija Eija Äärilä, Pohjois-Savon ELY-keskus, p. 0295 026 623, eija.aarila(at)ely-keskus.fi


Päivitetty