Navigointivalikko
Uutiset 2017

Uutiset 2017

Uutiset 2017

Keski-Suomi Roadshow oli mainio maakuntakierros (Keski-Suomi)

23 kuntaa, 10 päivää, 1840 kilometriä keskisuomalaisia teitä ja satoja tärkeitä kohtaamisia. Keski-Suomen maakuntaan kehittämisrahoitusta ja yritystukia myöntävät ELY-keskus ja Leader-ryhmät vierailivat kaikissa Keski-Suomen kunnissa kaksi viikkoa kestävällä kiertueella, joka starttasi Kyyjärveltä ja päättyi Jämsään.

Kiertueella jututettiin paikallisia ihmisiä kehittämistarpeista, vaihdettiin ideoita ja ajatuksia. Keskusteluja käytiin laajasti niin rahoitukseen, elinkeinoihin, kehittämiseen, liikenteeseen ja työvoimapalveluihin liittyvistä asioista.

– Saimme paljon kiitosta jalkautumisesta. Kunnissa ja erityisesti etäämmällä Jyväskylästä koettiin tärkeäksi, että olimme tavattavissa, kertoo Tiia Rantanen Keski-Suomen ELY-keskuksesta

Kokeilevassa hengessä tärkeää maaseutuviestiä

Kiertue tehtiin Suomi100 -hengessä yhdessä ja maakunnan periaatteiden mukaan kokeilevassa hengessä. Idea kiertueesta syntyi jo talvella, kun mietimme erilaisia tapoja viestiä maaseuturahoituksesta.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun näin isolla kokoonpanolla ollaan yhteisen asian kanssa liikkeellä ja kokemus oli monessakin mielessä positiivinen, toteavat Tiia Rantanen sekä Jenni Tiainen Keski-Suomen Leader-ryhmistä.

Kiertuekokoonpano vaihteli paikkakunnasta riippuen. Joka kunnassa väkeä oli paikallisista Leader-ryhmistä, Keski-Suomen ELY-keskuksesta ja TE-toimistosta. Hanketoimijat jakoivat tietoa muun muassa kylätoiminnasta, maatilallisten hyvinvoinnista, muotoilusta ja Green Care-palveluista. Myös Leader-hallitusjäsenet olivat useilla paikkakunnilla jakamassa tietoa toiminnan vaikutuksista. 

– Tämä reissu yhdisti meitä monella tapaa. Se, että olimme tiiviisti pari viikkoa yhteisellä asialla auttaa meitä tekemään taas jatkossa asioita yhdessä, kertoo Jenni Tiainen.

Kehittäjäkumppaneita ja yhteisiä tempauksia jatkossakin

Kuntakiertue oli monin tavoin hyödyllinen ja onnistunut. Kiertueen pysähdyspisteillä piipahti kunnanjohtajia, päättäjiä, yrittäjiä, yrittäjäjärjestöjen edustajia, kehittämisyhtiöiden väkeä, kylätoimijoita, hanketoimijoita ja yhdistystoimijoita. Kiertueella tavoitettiin paljon myös ns. suurta yleisöä ja niitä, joilla ei ollut entuudestaan tietoa maaseutuohjelmasta.

– Muutamia ihmisiä tuli paikalle pitkälle mietityn hankeidean kanssa ja jotkut kuulostelemaan, millaiseen kehittämiseen rahoitus taipuu. Toivoimme myös palautetta maakunnan suuntaan ja viestiä viedään eteenpäin ja kysymyksiä ratkotaan vielä kiertueen jälkeenkin, sanoo Tiia Rantanen.

Kiertue sai paljon näkyvyyttä paikallislehdissä ja jopa maakunnan medioissa. Myös somesta pystyi seuraamaan kiertuetunnelmia. Kiertueella mukana olleiden toimijoiden välillä on syntynyt uusia juttuja.

– Sovimme uusista tapaamisista muun muassa. yrittäjien aamukahvitilaisuuksiin osallistumisista ja syntyipä pikavauhtia myös idea inttirekry-kokeilusta, päättää Tiia Rantanen.

Keski-Suomi Roadshow koontina (pdf, 3 Mt)


Alueellista tietoa