Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Päivitetty Itä-Suomen yritysrahoitusstrategia on julkaistu (Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo)

Itä-Suomen yritysrahoitusstrategia on päivitetty vuodelle 2024. Strategiaa käytetään ELY-keskuksissa yrityksen kehittämisavustushakemusten sekä Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) yritystukihakemusten arvioinnissa ja hakemusten pohjalta tehtävien päätösten valmistelussa Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan sekä Pohjois-Savon maakuntien alueella.

Itä-Suomen yritysrahoitusstrategia on päivitetty vuodelle 2024. Strategiaa käytetään ELY-keskuksissa yrityksen kehittämisavustushakemusten sekä Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) yritystukien arvioinnissa ja avustushakemusten pohjalta tehtävien päätösten valmistelussa Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan sekä Pohjois-Savon maakuntien alueella. 

ELY-keskuksen myöntämä yritysrahoitus on harkinnanvaraista avustusta yritysten kehittämiseen. Strategialla helpotetaan avustuksen hakemista suunnittelevien tahojen työtä sekä parannetaan kansallisen yritystukirahoituksen sekä eri rahastojen yritystukien välistä koordinaatiota Itä-Suomessa. Yritysrahoitusstrategia täsmentää rahoituksen periaatteita, ja se on voimassa toistaiseksi. 

Yrityksen kehittämisavustuksella ja maaseudun yritystuella erilaiset tavoitteet

Yrityksen kehittämisavustukselle ja maaseudun yritystuelle on määritelty jossain määrin poikkeavat tavoitteet. Maaseutusuunnitelman keskeisinä tavoitteina on maaseudun elinvoimaisuuden turvaaminen ja kehittäminen sekä monipuolistuminen. Yrityksen kehittämisavustuksen keskeiset tavoitteet painottuvat yritysten kyvykkyyden kehittymiseen ja sitä kautta kasvuun ja kansainvälistymiseen.  

Erilaiset tavoitteet vaikuttavat hakemuksen rahoituskelpoisuuden arviointiin. Tämän vuoksi oikean rahoituslähteen valinta jo hakemusvaiheessa on erittäin tärkeää. Mikäli hanketta ei ole aloitettu, voi hakija kuitenkin jättää uuden hakemuksen toiseen rahoituslähteeseen. 

Kestävä kehitys, sukupuolten tasa-arvo, yhdenvertaisuus, digitaalisuus, kansainvälistyminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja innovatiivisuus ovat keskeisiä tavoitteita molemmissa rahoituslähteissä. 

ELY-keskus voi myöntää avustusta investointeihin sekä muuhun kehittämiseen. Hankkeen tulee olla merkittävä suhteessa yrityksen toiminnan laajuuteen ja sillä tulee olla merkittävä vaikutus yrityksen toiminnan kehittämiseen. Avustusta voidaan myöntää yksilöityyn ja rajattuun, yrityksen normaalista toiminnasta erottuvaan erilliseen hankkeeseen.  

Maakuntaohjelmat ohjaavat aluekehitystyötä

Maakuntavaltuustojen hyväksymät maakuntaohjelmat ohjaavat aluekehitystyötä maakuntatasolla. Etelä-Savon älykkään erikoistumisen viisi kärkeä ovat metsä, ruoka, vesi, matkailu ja hyvinvointi yhdistettynä TKI-toimintaan. Pohjois-Karjalan erikoistumisen painopisteiksi on valittu uudistuva teollisuus ja kehittyvät teknologiat, puhtaat ratkaisut ja vihreä siirtymä sekä innovatiiviset ja kestävästi tuotetut palvelut. Pohjois-Savossa maakuntaohjelman mukaisia kehittämisen kärkiä ovat kone- ja energiateknologia, metsäteollisuus, elintarvikkeet, hyvinvointiteknologia, matkailu, älykäs vesijärjestelmä sekä biojalostus. 

Osana yritysrahoitushakemuksen käsittelyprosessia ELY-keskus varmistaa, että rahoituksen piiriin hyväksyttävät hankkeet ovat alueellisten painotusten mukaisia, ja että EU-osarahoituksen piiriin hyväksyttävät hankkeet ovat kyseisen EU-ohjelman mukaisia ja toteuttavat omalta osaltaan ohjelmatavoitteita. 

Päivitetty Itä-Suomen yritysrahoitusstrategia -dokumentti
Itä-Suomen yritysrahoitusstrategia löytyy PDF-muodossa tiedotteen liitteenä sekä Ely-keskus.fi-sivuston Yritysrahoitusstrategiat ja -linjaukset -sivulta