Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Hämeessä sinilevähavainnot lisääntyneet (Hämeen ELY-keskus)

 

Kuluvalla viikolla Hämeen ELY-keskuksen alueella on havaittu sinilevää yhdeksällä valtakunnallisella seurantapaikalla. Vähätuulisemman sään myötä sinileväkukinnat ovat päässeet runsastumaan Hämeessä. Hämeen valtakunnallisista seurantapaikoista Orimattilan Mallusjärvellä ja Hämeenlinnan Alajärvellä havaittiin runsaat sinileväkukinnat. Hieman sinilevää oli Villikkalanjärvellä Artjärvellä, Vesijärvellä Lahdessa Mukkulassa, Vesijärvellä Kalmarinrannalla Asikkalassa, Alasenjärvellä Lahdessa, Vanajavedellä Retulansaaressa Hattulassa, Tammelassa Pyhäjärvellä sekä Lopella Loppijärvellä.

Kesä on ollut pääosin tuulinen ja sateinen eivätkä sinileväkukinnat ole päässeet aiemmin runsastumaan Hämeen alueella. Loppukesällä sinilevä alkaa vanhentua ja sen ominaisuudet optimaalisella syvyydellä pysymiseen heikkenevät. Kuluvalla viikolla vähätuulisen sään myötä vanhentunut sinilevä on päässyt nousemaan kohti veden pintaa. Tällöin pieni tuulenvire voi kuljettaa pinnalle nousseen sinilevän suureltakin vesialueelta rantaan, mikä huomataan sinilevän massaesiintymisenä. Vanhaa sinilevää voi tyynellä säällä nousta pinnalle myös karuilla, hyväkuntoisilla järvillä. Tuulisella säällä sinileväkukinnat voivat sekoittua takasin vesimassaan.

 

Runsaisiin sinileväesiintymiin tulee suhtautua varauksella

Noin puolet sinilevistä on myrkyllisiä, mutta myrkyllisyys voidaan varmentaa vain laboratoriotesteillä. Sinileväesiintymiin tuleekin suhtautua varauksella. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. Runsaan esiintymän aikana tulisi myös välttää vedessä uimista ja pitää lapset sekä kotieläimet pois rantavedestä. Sinilevät voivat aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia. Herkkäihoiset voivat saada iho-oireita jo vähäisestäkin levämäärästä.

 

Miten tunnistan sinilevän?

Vähäisemmän sinileväesiintymän tunnistaa vedessä olevista pienistä vihertävistä hiutaleista ja tikkusista sekä kapeista leväjuovista. Runsaamman esiintymän tunnistaa rannalla olevista pienistä levälautoista ja -kasaumista. Erittäin runsaassa esiintymässä rantaan kerääntyy suurempi sinilevälautta tai -kasauma. Sinilevätilanne voi kuitenkin vaihdella suurestikin saman järven eri osissa. Hämeen ELY-keskukseen voi tarvittaessa lähettää Hämeen alueelta sinilevänäytteitä määritettäväksi.

 

Lisätietoja

Harjoittelija Johanna Riuttala, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 146

 

Tiedotus

Kirsi Elomaa, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 037


Alueellista tietoa