Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Turun seudun uuden jätevoimalan ympäristövaikutusten arviointiohjelma on valmistunut
Turun Seudun Jätehuolto Oy suunnittelee jätevoimalan rakentamista tuottamaan kaukolämpöä ja sähköä. Varsinais-Suomen ELY-keskus on yhteysviranomaisena käsitellyt hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelman ja antanut siitä lausunnon.

Hankkeessa on tarkoitus hyödyntää energiana kotitalouksien ja palvelutoiminnan syntypaikkalajiteltua, kierrätykseen soveltumatonta jätettä ja mahdollisesti kaupan ja teollisuuden alalta peräisin olevaa jätettä kaikkiaan noin 150 000 tonnia vuodessa. Hankkeen sijoituspaikkavaihtoehtoina on jätevoimalan sijoittaminen Topinojan jätekeskuksen yhteyteen Turkuun tai Raision Palovuoren alueelle. Mikäli jätevoimalaa ei toteuteta, Turun Seudun Jätehuolto Oy:n alueella syntyvien jätteiden energiahyötykäyttö jatkuu Orikedolla nykyisen kapasiteetin mukaisessa laajuudessa ja/tai jätteet toimitetaan muualle käsiteltäviksi.

Suunnitelman mukaan laitoksen rakennustyöt aloitetaan, kun laitoksen rakentamiseen on saatu tarvittavat luvat. Laitoksen käyttöönotto voi tapahtua sen jälkeen, kun hankkeelle on myönnetty ympäristölupa. Laitoksen on tarkoitus olla käyttövalmis 2016 - 2017.

Hankkeen YVA-ohjelmasta on annettu 14 lausuntoa ja on esitetty kuusi mielipidettä.

Yhteysviranomaisena toimivan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen lausunto hankkeen YVA-ohjelmasta

Arvioinnin tulee sisältää kaikki toiminnan edellyttämät oheis- tai lisätoiminnot ja olla suunnitteluvaiheessa mahdollisimman täsmällinen.

Nykytilan kuvauksessa on tärkeää tuoda esille ne keskeiset toiminnot, joilla on hankkeen kanssa selkeitä yhteisvaikutuksia.  

Hankevaihtoehtojen tarkastelussa nollavaihtoehdon käsittely edellyttää esitettyä laajempaa tarkastelua. Lausunnoissa ja mielipiteissä on nostettu esille jätteen synnyn ehkäisy ja jätteen kierrätyksen lisääminen, joka on nykyisen ja 1.5.2012 voimaan tulevan uuden jätelain etusijajärjestyksessä ennen energiahyödyntämistä. Olisikin syytä tarkastella nyt kierrätykseen soveltumattoman ja polttokelpoisen jätteen tulevaisuuden kierrätysmahdollisuuksia ja uusia mahdollisuuksia jätteen synnyn ehkäisyyn. Muualla toteutettavan käsittelyn osalta tulee mahdollisuuksien mukaan tuoda esille potentiaaliset vastaanotto- ja käsittelypaikat.  Esitetyt sijoituspaikka- ja tekniikkavaihtoehdot ovat riittäviä, mutta on kuitenkin tarpeen, että esiselvityksen jälkeen pois jääneiden vaihtoehtojen karsimisperusteet esitellään tulevassa YVA-selostuksessa perusteellisesti. 

Mielipiteissä on esitetty selvitettäväksi vaihtoehdoksi nykyisen jätteenpolttolaitoksen toiminnan jatkamista ja tehostamista. Vaihtoehto on taloudellisista näkökohdista perusteltu, mutta nykyisen toiminnan lupavaiheisiin liittyvien ratkaisujen perusteella toiminnan jatkamiselle ei ole realistisia mahdollisuuksia, eikä vaihtoehtoa ole mielekästä tarkastella YVA-prosessissa.

Jätteiden osalta tulisi arviointiselostuksessa tarkastella tuhkan lisäksi myös muita jätteitä. Huomiota tulee kiinnittää myös häiriöihin, sillä niihin liittyvät päästöt huolestuttavat eniten ympäristön asukkaita ja saattavat muodostaa suuren osan mahdollisista ympäristövaikutuksista.

Luontoarvojen osalta vaikutusten arvioinnin kuvaus on osin jäsentelemätön ja puutteellinen. Muiden arvioitavien vaikutusten yhteys ja kohdentaminen luontoarvoihin tulee selkeyttää arviointiselostukseen.

Arvioinnissa on asukkaille ja sidosryhmille varattu riittävät mahdollisuudet ilmaista mielipiteensä ja antaa lausuntonsa hankkeesta. Hankkeesta tiedottamiseen on myös hankkeesta vastaavan taholta hyvin varustauduttu. Hankkeelle on perustettu verkkosivut, joiden yhteyteen on toteutettu palautekanava.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Seija Savo, p. 040 769 906


Alueellista tietoa