Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Yksittäisiä levähavaintoja Etelä-Karjalan järvillä, rannikolla sinilevähavainnot paikallisia (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Sinilevähavainnot Kaakkois-Suomen rannikolla ja sisävesillä ovat syyskuun alussa olleet ajankohtaan nähden tavanomaista vähäisempiä. Poutaantuva sää voi lähipäivien aikana hieman nostaa järvien pintaveden lämpötilaa ja sopivissa ravinneoloissa edistää sinilevän kasvua.

Viikolla 36 levähavaintoja on tullut vakioseurantapaikoilta ainoastaan Kivijärven pohjoisosan Kuuksenenselän alueelta, Lemiltä, jossa sinilevää oli pienialaisina kertyminä järvenselällä ja paikoittain se muodosti ohuita leväraitoja rantaveteen. Lisäksi alkuviikosta tuli yleisöhavainto sinilevästä läntisen Pien-Saimaan alueen Merenlahdelta, Taipalsaarelta. Levähippua oli veteen sekoittuneena ainakin Koisanlahden – Kuivaniemen alueella, jossa vesi myös hieman samentunutta. Kymenlaakson sisävesiltä tai Etelä-Karjalan pohjoisosilta ei ole havaintoja sinilevästä.

Itäisen Suomenlahden rannikolla sinilevää on havaittu ainoastaan paikallisesti Virolahden suualueella ja lahden edustalla. Selkävesiltä ei ole tiedossa sinilevähavaintoja.

Kaakkois-Suomen alueen järvien pintalämpötilat ovat tällä hetkellä 15–18 ˚C, Suomenlahdella 15–16 ˚C. Lähipäiviksi ennustettu poutasää säilyttänee järvien pintaveden lämpötilan seuraavat päivät nykyisellä tasolla tai voi paikallisesti jopa hieman nostaa sitä. Merialueen pintalämpötilan arviot perustuvat Ilmatieteen laitoksen ennusteeseen ja Suomen ympäristökeskuksen satelliittitulkintoihin.

Leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun, mutta levätilanteesta tiedotetaan ainoastaan tarvittaessa. Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi edelleen ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteiden lähettämisestä tulisi sopia erikseen.

Lisätietoja:

Hydrobiologi Jouni Törrönen
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 296


Alueellista tietoa