Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Viranomaiset tarttuvat nuorten kokemuksiin rasismista

 

Maanantaina 20.1.2025 järjestettiin Vaasassa Nuorten ja päättäjien keskustelutilaisuus, jossa käsiteltiin nuorten kohtaamaa rasismia, häirintää ja syrjintää sekä näiden vaikutuksia nuorten elämään. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Pohjanmaan etnisten suhteiden neuvottelukunnan (Etno), Vaasan kaupungin ja Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry:n Kuule minua -hankkeen kanssa.

Keskusteluun osallistui päättävässä asemassa olevia henkilöitä Pohjanmaan ELY-keskuksesta, Pohjanmaan hyvinvointialueelta, Vaasan kaupungilta ja Pohjanmaan poliisilaitokselta. Keskusteluun osallistuneet nuoret toimivat Vaasan kaupungin nuorisovaltuustossa ja EHJÄ ry:n Kuule minua -hankkeessa.

-    Nuoret valitsivat itse keskustelun teemat. Keskityimme siksi yksinäisyyteen, syrjintään ja työelämäkysymyksiin, kertoo tilaisuuden fasilitaattori, Vaasan kaupungin hyvinvoinnin asiantuntija Rebecca Åkers.
Keskustelun tavoitteena oli lisätä päättäjien ymmärrystä nuorten kokemasta rasismista ja syrjinnästä sekä edistää konkreettisia toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi.

-    Keskusteluun kutsutut päättäjät kokivat tilaisuuteen osallistumisen erittäin tärkeäksi, mikä oli mielestäni hieno viesti nuorille siitä, että päättävässä asemassa olevat henkilöt haluavat kuulla heitä. Keskustelussa oli hieno luottamuksen ja arvostuksen ilmapiiri, joka antoi meille kaikille toivoa, keskustelua yhdessä Åkersin kanssa järjestänyt Pohjanmaan ELY-keskuksen maahanmuuttosuunnittelija Mari Karjanlahti kuvailee.

Toimintakulttuurin muutos ja tulevaisuuden työpaikat

Tilaisuudessa päättäjät sitoutuivat yhteensä 12 toimenpiteeseen. Kaikki organisaatiot sitoutuivat puuttumaan konkreettisesti rasistiseen käyttäytymiseen kaikessa toiminnassaan. Organisaatioiden erilaisissa henkilöstö- ja esihenkilöinfoissa tullaan nostamaan jatkossa yhdenvertaisuusteemaa esiin ja työntekijöille järjestetään myös koulutusta aiheesta. Ainakin kaksi organisaatiota on liittymässä rasisminvastaiseen ”Me puhumme teoin” -kampanjaan, johon organisaatiot tulevat liittämään keskustelussa sovitut toimenpiteet. 

-    Tilaisuus oli sekä koskettava että merkityksellinen. Päättäjät ymmärsivät vastuunsa ja sitoutuivat toimimaan. On meidän kaikkien etu, että nuorten kokemaan rasismiin puututaan, Åkers lisää.
Työelämä nousi nuorille tärkeäksi teemaksi, johon liittyy useita sovittuja toimenpiteitä. Toimijat järjestävät muun muassa tilaisuuksia yhdenvertaisesta työelämästä sekä toisen asteen opiskelijoille suunnatun illan, jossa esitellään poliisin työtä ja koulutuspolkua. TET- ja työharjoittelupaikkojen tarjoaminen vähemmistönuorille koettiin myös tärkeäksi, jotta nuoret saisivat mahdollisuuden tutustua monipuolisesti eri aloihin.

Keskustelussa käsiteltiin myös väestörakenteen muutoksia ja Vaasan kansainvälisen väestön kasvua. Päättäjät sitoutuvat ottamaan ikäluokkien pienemisen ja maahanmuuton merkityksen Suomen väestönkasvun ylläpitämiseksi tärkeäksi näkökulmaksi organisaatioiden strategiatyössä. 


Osa laajempaa kansallista projektia

Keskustelu oli osa #etnodialogit keskustelujen sarjaa, joka käynnistettiin syksyllä 2023. Keskustelun pohjana käytetään valtakunnallisesti järjestettyjen 16 nuorten dialogin kautta kerättyjä nuorten ehdotuksia rasismiin puuttumiseksi. Nuorten dialogi järjestettiin myös Vaasassa. Dialogien kirjauksista on tehty valtakunnallinen yhteenvetoraportti nuorten kokemuksista ja ehdotuksista rasismiin puuttumiseksi. Toimenpiteiden toteutumista seurataan Pohjanmaan alueellisen Etnon keväällä alkavalla toimikaudella 2025–2029. 

ihmisiä rivissä' hymyilemässä

Päivitetty: 28.02.2025