- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Viileät säät pitäneet levätilanteen hillittynä (Kaakkois-Suomi)
Levää jo hippusina merivedessä ja Saimaalla
Kaakkois-Suomen levätilanne on sisävesillä pääosin rauhallinen, vakiohavaintopaikoista vain Iitin Urajärveltä ja Lappeenrannan Haapajärvellä on havaittu levää. Sen sijaan merialueilla on levää havaittavissa hippusina vesimassassa, vaikka säät ja vedet ovat olleet vielä viileitä ja tuulet ovat sekoittaneet vesiä.
Läntisellä Pien-Saimaalla havaittiin alkuviikosta vesistönäytteenoton yhteydessä sinilevää useilla järven osilla, mutta epävakaisen loppuviikon aikana levätilanne on voinut helpottua. Runsaammin levähippuja oli tuolloin Riutanselän alueella. Eteläiseltä Saimaalta on tullut myös muutama yleisöhavainto, jossa ilmeisesti tuuli on kasannut levää usean metrin levyisiksi matoiksi rannalle. Toisaalta tuulet ovat ainakin Päihänniemestä jo levämaton hajottaneet pois, mutta hippusia on kyllä havaittavissa veteen sekoittuneena jo useassa paikassa.
Lämpötilat
Pintavesien lämpötilat olivat kesäkuun aikana viileän sään myötä yleisesti ajankohdan keskimääräistä alempia. Muutamien lämpimien päivien aikana pintavedet lämpenivät paikoin lähelle 20 astetta. Kesäkuun päättyessä järvien pintaveden lämpötila oli 18-19 astetta, Suomenlahden rannikolla vesi on vain 14 asteista.
Navakka tuuli sekoitti päällys- ja alusvettä ja romahdutti pintaveden lämpötiloja juhannuksen tienoilla. Juhannuksen jälkeisellä viikolla järvivedet olivat ajankohtaan nähden harvinaisen viileitä.
Vesitilanne
Etelä-Suomessa vesisateet nostivat vedenkorkeuksia ja virtaamia hetkellisesti erityisesti pienissä vesistöissä. Suurten luonnontilaisten järvien vedenpinnoissa nämä sateet eivät kuitenkaan juuri näkyneet, vaan vedet ovat kesäkuun loppuessa selvästi tavanomaista alempana. Kymijoen keskivirtaamat olivat ajankohtaan nähden vähäisiä.
Pohjaveden pinnat ovat maan eteläosissa 5-50 cm ajankohdan keskiarvoja alempana. Kesäkuun sateet ja viileä sää pysäyttivät hetkellisesti ajankohdalle tyypillisen pohjavesien laskun, mutta luontainen pintojen aleneminen jatkuu kasvukauden myötä.
Leväkukinnat voivat aiheuttaa oireita
Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti pinnalla kelluvaa levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei etenkään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä
Levätilannetta voi seurata Järviwiki-sivustolla
Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla. Ohjeet havaintolähetin käyttöön Linkki
Verkossa
Järviwiki:
www.syke.fi:
Lisätietoja
Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: sirpa.skippari(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287
Hydrobiologi Jouni Törrönen
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 296
- Julkaisupäivä
- 6.7.2017