Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Viileät säät pitäneet levätilanteen hillittynä (Kaakkois-Suomi)

Levää jo hippusina merivedessä ja Saimaalla

Kaakkois-Suomen levätilanne on sisävesillä pääosin rauhallinen, vakiohavaintopaikoista vain Iitin Urajärveltä ja Lappeenrannan Haapajärvellä on havaittu levää. Sen sijaan merialueilla on levää havaittavissa hippusina vesimassassa, vaikka säät ja vedet ovat olleet vielä viileitä ja tuulet ovat sekoittaneet vesiä.

Läntisellä Pien-Saimaalla havaittiin alkuviikosta vesistönäytteenoton yhteydessä sinilevää useilla järven osilla, mutta epävakaisen loppuviikon aikana levätilanne on voinut helpottua. Runsaammin levähippuja oli tuolloin Riutanselän alueella. Eteläiseltä Saimaalta on tullut myös muutama yleisöhavainto, jossa ilmeisesti tuuli on kasannut levää usean metrin levyisiksi matoiksi rannalle. Toisaalta tuulet ovat ainakin Päihänniemestä jo levämaton hajottaneet pois, mutta hippusia on kyllä havaittavissa veteen sekoittuneena jo useassa paikassa.

Lämpötilat

Pintavesien lämpötilat olivat kesäkuun aikana viileän sään myötä yleisesti ajankohdan keskimääräistä alempia. Muutamien lämpimien päivien aikana pintavedet lämpenivät paikoin lähelle 20 astetta. Kesäkuun päättyessä järvien pintaveden lämpötila oli 18-19 astetta, Suomenlahden rannikolla vesi on vain 14 asteista.

Navakka tuuli sekoitti päällys- ja alusvettä ja romahdutti pintaveden lämpötiloja juhannuksen tienoilla. Juhannuksen jälkeisellä viikolla järvivedet olivat ajankohtaan nähden harvinaisen viileitä.

Vesitilanne

Etelä-Suomessa vesisateet nostivat vedenkorkeuksia ja virtaamia hetkellisesti erityisesti pienissä vesistöissä. Suurten luonnontilaisten järvien vedenpinnoissa nämä sateet eivät kuitenkaan juuri näkyneet, vaan vedet ovat kesäkuun loppuessa selvästi tavanomaista alempana. Kymijoen keskivirtaamat olivat ajankohtaan nähden vähäisiä.

Pohjaveden pinnat ovat maan eteläosissa 5-50 cm ajankohdan keskiarvoja alempana. Kesäkuun sateet ja viileä sää pysäyttivät hetkellisesti ajankohdalle tyypillisen pohjavesien laskun, mutta luontainen pintojen aleneminen jatkuu kasvukauden myötä.

Leväkukinnat voivat aiheuttaa oireita

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti pinnalla kelluvaa levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei etenkään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä

Levätilannetta voi seurata Järviwiki-sivustolla

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla. Ohjeet havaintolähetin käyttöön Linkki

Verkossa

Järviwiki:

www.syke.fi:

Lisätietoja

Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: sirpa.skippari(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296


Alueellista tietoa