Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Viileä sää on vähentänyt sinilevähavaintoja (Pirkanmaa)

Viikolla 29 havaittiin vähän sinilevää ainoastaan kahdella valtakunnallisella levähavaintopaikalla Pirkanmaalla, Kaukajärvellä (Tampere) ja Houhajärvellä (Sastamala). Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia vähemmän.

Viikon sisällä on yleisöhavaintoja levistä tullut Ylimmäiseltä Savijärveltä (Juupajoki), Mäyhäjärveltä (Lempäälä) ja Vanajaveden Kuhanselältä Mälkiäisistä (Valkeakoski).

Levät ja vedenkäyttö

Alle kymmenesosa Suomen vesilaitoksista käyttää raakavetenään pintavettä. Pintaveden osuus vesilaitosten jakamasta vedestä on kuitenkin kaikkiaan yli neljäkymmentä prosenttia. Osassa raakavesilähteitä on todettu sinilevien massaesiintymiä. Riski altistua levämyrkyille juomalla vesijohtovettä on hyvin vähäinen, sillä sinilevien esiintymistä valvotaan vesilaitoksilla ja tarvittaessa vedenpuhdistusta tehostetaan. Perusvedensuodatuksella saadaan poistettua 99,9 % sinilevistä.

Kaivovesissä ei yleensä esiinny leviä, sillä ne eivät kasva ilman auringon valoa. Hyvin lähellä rantaa sijaitsevaan kaivoon voi kulkeutua leviä järvi- tai jokivedestä, jos vesi ei ehdi suodattua maaperässä kunnolla. Kaivoveden laatu kannattaa tutkituttaa kolmen vuoden välein, vaikka maku- ja hajuhaittoja ei olisikaan.

 

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:


Alueellista tietoa