Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Vetoomus Saimaan norppa-alueen verkkokalastajille (Etelä-Savon ELY-keskus)

Verkkokalastus on kiellettyä 15.4.-30.6. välisenä aikana saimaannorpan keskeisillä lisääntymis- ja oleskelualueilla. Tämän kiellon rikkominen on ikävää uhkapeliä kaikkien Saimaan verkkokalastajien kannalta. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusten kalatalouspäälliköt vetoavatkin kaikkiin norppa-alueen kalastajiin, että nämä muistaisivat vastuullisuutensa eivätkä vaarantaisi muiden kalastusmahdollisuuksia.

Kuluvana keväänä ja alkukesällä on ELY-keskuksiin tullut soittoja epäillystä verkkopyynnistä norpansuojelun vuoksi kalastuskiellossa olevilta vesialueilta. Havainnot on yleensä tarkastettu, mutta varsinaisen valvonnan yhteydessä ei ole luvattomia pyydyksiä löytynyt. Katiskoissa on ollut jonkin verran puutteita, ja katiskoiden nieluun on laitettu muun muassa norppaestot valvonnan yhteydessä, sekä huomautettu puutteellisista yhteystiedoista. ELY-keskukset ovat tyytyväisiä Saimaan verkkokalastajien kurinalaisuuteen. Kalastajat ovat yleensä suhtautuneet kiitettävän yhteistyöhaluisesti valvojien pyyntöön poistaa verkot kieltoalueen ulkopuoleltakin, jos alueella kerran on havaittu kuutteja.

Verkkokiellon rikkominen lisää paineita laajempaan kieltoon

Viime viikonlopun aikana on tullut esille ensimmäinen varma verkkohavainto kieltoalueella. Ulkopuolisen uistelijan viehe tarttui piilopolossa olevaan verkkoon.  ELY-keskusten kalatalouspäälliköt toteavat, että tällainen verkottaminen on täysin edesvastuutonta toisia kalastajia kohtaan. Verkkokiellon rikkominen lisää paineita paljon laajempaan kieltoon, ja siitähän kärsivät kaikki. Yksikin luvattomaan pyydykseen kuoleva kuutti vaikeuttaa kalastuksen asemaa oleellisesti vuoden 2016 alusta alkavalla uudella asetuskaudella (pyydysten rakennetta ja verkkokalastuskiellon määrittävät asetukset uusitaan vuoden 2016 alusta). Saimaalla on mahdollista kalastaa verkoilla 9,5 kuukauden ajan, eikä sitä pidä vaarantaa muutamien "pikavoittojen" vuoksi. Jo pelkät huhut luvattomasta verkkokalastuksesta voivat vaikeuttaa kalastuksen asemaa norpansuojelussa. Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että luvattomia verkkoja ei ole norppa-alueen vesissä.

ELY-keskuksiin tulleen tiedon mukaan  jotkut henkilöt kertovat luvattomasta pyynnistään muillekin, kun kiinnijäämisen riski koetaan pieneksi. Saimaa on suuri ja valvojia vähän. Toivottavasti nämä puheet ovat vain puheita. Viikonlopulla tuli myös ikävä uutinen kuutin menehtymisestä katiskaan Pohjois-Karjalan vesillä. Tapaturma oli "luvallinen", eli vahinko tapahtui kieltoalueiden ulkopuolella, mutta samalla ikävä muistutus estolaitteettomien katiskoiden vaarallisuudesta kuuteille. Katiskan omistaja osoitti todellista kansalaisrohkeutta ilmoittamalla vahingosta välittömästi Metsähallitukselle.

Lisätietoja:

Kalatalouspäällikkö  Jorma Tiitinen, Etelä-Savon ELY-keskus (norppavastaava), p. 029 502 4095
Kalatalouspäällikkö Tuomas Oikari, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, p. 029 502 9075
Kalatalouspäällikkö Veli-Matti Kaijomaa, Pohjois-Savon ELY-keskus, p. 029 502 6059
Kalatalouspäällikkö Timo Takkunen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, 029 502 6626


Alueellista tietoa