Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Vesi nousi viikonvaihteessa tulvakorkeuksiin sekä vesistöissä että rannikolla (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Viikonlopun myrskymatalapaine sai aikaan voimakasta vedennousua sekä Lounais-Suomen vesistöissä että merenrannoilla. Vettä satoi viikonlopun aikana valmiiksi veden kyllästämään maahan noin 40 mm, mikä aiheutti Lounais-Suomen jokivesistöissä keskimäärin kerran vuodessa toistuvan tulvatilanteen. Vakka-Suomen vesistöissä, mm. Sirppujoella sekä Eurajoen vesistössä tilanne oli vielä hieman pahempi. Tulvavedet ovat nousseet laajalti pelloille alavilla jokiseuduilla mm. Loimijoella ja Vakka-Suomessa, mutta merkittäviä rakennusvahinkoja ei ole tiedossa. Euran keskustassa tosin jouduttiin pumppaamaan vettä muutamista kellareista, koska Eurajoen yläosa vetää nykytilassaan heikosti tulvavirtaamia ja vesi nousee erittäin herkästi vahinkoja aiheuttavaan korkeuteen. Asiaan pyritään saamaan helpotusta lupakäsittelyssä olevan Eurajoen yläosan perkaushankkeen kautta. Ennusteiden mukaan sademäärät jäävät lähipäivinä melko vähäisiksi, joten vesistöjen tulvatilanne helpottaa alkuviikolla.

Merivesi poikkeuksellisen korkealla, järvien vedenkorkeudet jatkavat vielä nousuaan

Merivesi on pysytellyt viime päivinä poikkeuksellisen pitkään korkeissa lukemissa monta päivää kestäneen kovan lounaan ja lännen puoleisen tuulen vuoksi. Korkeimmillaan merivesi oli sunnuntaina, jolloin vesi nousi kahteen kertaan Turussa +95 senttiin. Tällainen merivedenkorkeus toistuu keskimäärin noin joka toinen vuosi, mutta tulvatilanne on yleensä selvästi lyhytkestoisempi kuin tällä kertaa. Lisäksi meriveden nousu katkaisi viikonloppuna tieyhteyksiä ja haittasi liikennettä monin paikoin, mm. Turun Hirvensalossa ja Salossa Vuohensaarentiellä. Vajaan metrin meriveden nousu ei vielä aiheuta merkittäviä rakennusvahinkoja, vaan vahingot kohdistuvat lähinnä rantarakenteisiin kuten laitureihin ja rannalle jätettyihin veneisiin. Mökkiläisten ja veneenomistajien kannattaakin käydä tarkistamassa tilanne lähipäivinä, jos tällaista riskiä on olemassa.

Lounais-Suomen järvien vedenpinnat jatkavat lähipäivinä nousuaan. Karvianjoen vesistössä järvet nousevat vähintään vuoden keskimääräisiin tulvahuippuihin, Siikaisjärvellä selvästi ylemmäksikin. Karvianjoen yläosassa järvet saavuttavat tulvahuippunsa viikon keskivaiheilla ja vesistön alaosan Isojärvi ja Poosjärvi ovat ennusteiden mukaan huipussaan ensi viikonloppuna.
 

Kuva 5.12.2015. Merivesitulva katkaisi viikonloppuna teitä Turun Hirvensalossa.  © VARELY
 

Kuva 7.12.2015. Hirvijoki Nousiaisissa maanantaina puolen päivän aikaan. © VARELY

 
Lisätietoja:

Johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen, puh. 0295 022 953
Johtava vesitalousasiantuntija Olli-Matti Verta, puh. 0295 022 961


Alueellista tietoa